1 min read

Ne želimo družbe, v kateri bo kršenje pravic državljanov vsakodnevna norma

Ne želimo družbe, v kateri bo kršenje pravic državljanov vsakodnevna norma

S predlogom sprememb zakona o nalogah in pooblastilih policije želi ministrstvo za notranje zadeve občutno razširiti nadzorno in zastraševalno vlogo policije v družbi. Med predlaganimi širitvami pooblastil je tudi povečanje obsega zbiranja biometričnih podatkov ljudi.

Tak zakon bi predstavljal prekomeren poseg v temeljne pravice ljudi. Z njim bi bila ustvarjena podlaga za postopen nastanek policijske države in družbe nadzora.

Policisti bi fizične lastnosti posameznikov (t.i. biometrične podatke) lahko po novem masovno zbirali pri opravljanju policijskih nalog. Predlog zakona ne določa natančnega namena zbiranja niti pogojev shranjevanja in obdelave biometričnih podatkov.

Že lansko leto smo lahko videli, kako so ohlapne zakonske določbe, skupaj s pritiskom politike na policijo, privedle do policijskega snemanja protestov. Posnetke in javno dostopne podatke z družbenih omrežij se je nato uporabilo za identifikacijo in pregon posameznikov, ki so se protestov udeleževali.

Po novem zakonu bi lahko policisti praktično ob vsakem stiku z državljani beležili njihove biometrične podatke, povsem v rokah policije pa bi bilo tudi odrejanje snemanja javnih površin.

Četudi v zakonu ni eksplicitnih navedb, da bodo na podlagi takšnega zbiranja podatkov lahko nastale obsežne zbirke osebnih podatkov, s katerimi bo policija lahko izvajala monitoring javnega in zasebnega življenja ljudi, je zloraba zakona v ta namen samo vprašanje časa.

Biometrični podatki, kot so prstni odtisi, glas in obraz, se vse bolj uporabljajo tudi v zasebnem sektorju kot način za "varno" identifikacijo. Zbiranje takšnih podatkov predstavlja veliko varnostno grožnjo in odpira neomejene možnosti nadzora nad našimi življenji.

Vlada Mira Cerarja je migrantsko krizo izkoristila za obsežno širitev policijskih pooblastil, ki so bila nato zlorabljena za izvajanje represije nad državljani.¹ Trenutna oblast epidemične razmere izkorišča na še bolj radikalen način.

Ne želimo družbe, v kateri bo kršenje pravic državljanov vsakodnevna norma, zato bomo širitvam policijskih pooblastil nasprotovali.

Predlog zakona v pripravi: prt.si/ZNPPolC

Mnenje informacijske pooblaščenke: prt.si/infpoZNPP


¹ prt.si/polpoob2016