2 min read

Moški 18-28 let? J*bi se. LP, Slovenija

Če si moški, star med 18 in 28 let, državi kratko in malo “dol visi” za tvoje želje, sanje in za tvojo dobrobit. Pa ne le državi, tudi mnogim tvojim sodržavljanom, ki navijajo za to neumnost – ponovno uvedbo naborniške vojske.

Ne bom na veliko govoričil, predstavil ti bom le nekaj številk, ki ti bodo razjasnile, kako zelo je zagovornikom nabora vseeno zate:

Država porabi na leto približno 4 milijone EUR zgolj za osnovne poslanske bruto plače. Za stanovanjski sklad, ki bi ti naj pomagal pri osamosvojitvi, še posebej, če si želiš ustvariti družino, namenijo na leto 3,8 milijona.
Država porabi na leto za pokojnine 5 milijard. Za izobraževanje, ki bi ti lahko dalo znanje, da bi bil globalno zaposlitveno konkurenčen, porabi 1,8 milijarde.
V dobi, ko so vsi polni enakopravnosti med spoloma, bi seveda teh 6 mesecev (ali 12, če želiš služiti civilno) življenja ukradli zgolj tebi, ne pa tudi dekletom, čeprav je civilno služenje pogosto v ustanovah, kjer so sicer zaposlene večinoma ženske.
Če želiš postati rezervist danes, si za to plačan. V naborniškem sistemu ne boš.
Itd. itd. itd.

Težava je v tem, da povprečen politik razmišlja na način, da svojim volivcem, ki so statistično verjetno upokojeni, raje obljubi 50 % tvojega trenutnega minimalca, namesto da bi ti omogočil, da zaslužiš 2 tisočaka, od katerih bi ti pobral 25 %, s čimer bi profitirali vsi. Navsezadnje slednje od njega zahteva nekaj dela, ne zgolj obljube.

Kaj misliš, kaj se bo zgodilo, če nas napadejo ZDA ali Rusija? Za občutek – poglej si kdaj rusko parado ob dnevu zmage nad nacisti. Zgolj na paradi sodeluje več vojske, kot je ima cela Slovenija.

Pa veš zakaj je državi vseeno zate? Ker ne glede na to, kaj naredijo, ne boš šel volit. Ker jim je uspelo, da so te prepričali, da volitve “tako ali tako ničesar ne spremenijo”.
Skratka, na tebi so uporabili isti pristop, kot ga uporabljajo za trening slonov; ko je slon še majhen, ga priklenejo s težko verigo na palico, ki ga lahko zadrži. Ker se slon že kot mladiček nauči, da se nima smisla upirati verigi in palici, se tudi kot odraslo bitje, ki lahko ruva drevesa, ne zgolj tanke palice, ne osvobodi te namišljene vezi.

Če želiš pomagati sodržavljanom imaš ogromno različnih opcij. Lahko postaneš gasilec. Lahko se udeležiš tečaja prve pomoči za bolničarje. Lahko postaneš član civilne zaščite. Navsezadnje lahko postaneš tudi rezervist v vojski ali kar profesionalni vojak, če te to mika. A nič od tega ne sme biti prisila.

V najboljših letih si. Zavedajo se, da si dobesedno najbolj nevarno orožje, ki ga država premore. Zato te tudi poskušajo vtakniti v sistem, kjer bodo lahko oni odločali, komu boš nevaren – predvsem ne želijo, da bi postal nevaren njim. Zato toliko govora o tem, da se mladi “morajo naučiti discipline”. Disciplina pomeni zgolj ubogljivost, pokornost generaciji, ki se bo “zmenila” za vojno, nato pa tebe poslala umret za lastne interese.

War, war never changes.

Lahko pa korak po koraku spremenimo, kdo odloča ali boš moral postati kanonfuter ali pa se boš lahko vselil v stanovanje z normalno najemnino in si lahko ustvaril družino.

Verjemi vase!