1 min read

Ministrov resničnostni šov ni upravičen

Ministrov resničnostni šov ni upravičen

Kljub ponovitvi razpisa, vojaški resničnostni šov ostaja neupravičeno in neodgovorno zapravljanje davkoplačevalskega denarja.

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za snemanje vojaškega resničnostnega šova in spremenilo razpisne pogoje.

Pri tej odločitvi gre po vsej verjetnosti za manever, s pomočjo katerega se obrambni minister Marjan Šarec poskuša izogniti politični odgovornosti za ta nesmiseln in, kar bi po prvotnih načrtih bil tudi izredno drag projekt.

Problematični pri Šarčevem resničnostnem šovu nista bili samo prvotni način izbire izvajalca, ki ni imel potrebnih referenc za tovrstno produkcijo, ali zelo visoka cena, ki presega katerokoli drugo javno financirano produkcijo avdiovizualnih vsebin. Povsem zgrešen je že sam koncept rabe resničnostnega šova kot oglaševalskega orodja za zaposlovanje v Slovenski vojski.

Namen resničnostnega šova "Vojak v akciji" naj bi bila promocija vojaškega poklica in vojske med mladimi, starimi med 16 in 30 let, a dejstvo je, da mladi televizije ne gledajo.

Mednarodne raziskave že vrsto let beležijo strmo padanje gledanosti klasičnih televizijskih kanalov s strani mladih, več kot 90 % jih namesto tega raje izbere druge tipe vsebin.

Ministrstvo naroča produkcijo promocijskega šova, ki ga ciljna skupina, kateri je namenjen, v veliki večini sploh ne bo gledala. Ponovitev razpisa pod drugačnimi pogoji ne rešuje tega ključnega problema, zato bo ne glede na izbiro izvajalca projekt še vedno nesmiseln.

Vojska ima letos rekorden proračun, skrajno neodgovorno je, da se s tem denarjem razpolaga na tako nestrokoven način.