2 min read

Mednarodni dan zaščite podatkov

Mednarodni dan zaščite podatkov

Danes praznujemo mednarodni dan zaščite podatkov.

Dan obeležujemo vse od leta 2007, njegov namen pa je ozaveščati o tem, kaj se z našimi podatki počne in kako se jih zlorablja.

Ob tej priložnosti smo pripravili seznam sedmih orodij, s katerimi lahko bolje varujete vaše podatke in zasebnost:

Matrix (matrix.org)

Decentraliziran odprtokodni pošiljalnik sporočil, ki deluje na principu neposredne komunikacije med uporabniki, kar pomeni, da se podatki ne shranjujejo na centralnih strežnikih, do katerih bi lahko oblast ali hekerji dostopali. Komunikacija je enkriptirana. Mnogi varnostni strokovnjaki ga smatrajo za eno najvarnejših orodij za komunikacijo.

Briar (briarproject.org)

Podobno kot Matrix je Briar odprtokodno in prosto dostopno orodje za pošiljanje sporočil, ki deluje decentralizirano z enkripcijo. Deluje zgolj na napravah z operacijskim sistemom Android, sporočil ne shranjuje v oblaku, temveč lokalno na napravi. Zasnovano pa je tudi tako, da za komunikacijo ni nujno potreben delujoč internet, dovolj je že, da se uporabniki povežejo prek Bluetooth-a ali lokalnega omrežja.

Mastodon (joinmastodon.org)

Odprtokodna alternativa Twitterju, ki dovoljuje pošiljanje javnih ali zasebnih sporočil dolžine do 500 znakov. Omrežje je pionir med družbenimi mediji, saj z decentralizacijo postavlja varnost podatkov uporabnikov na prvo mesto.

DuckDuckGo (duckduckgo.com)

Spletni brskalnik, ki ne beleži IP naslovov ali drugih podatkov, kar preprečuje ustvarjanje profilov na podlagi vašega spletnega brskanja. Pred tednom dni je brskalnik zabeležil kar 100 milijonov poizvedb v enem dnevu, kar jasno nakazuje na njegovo naraščajočo priljubljenost.

Syncthing (syncthing.net)

Orodje za sprotno sinhronizacijo datotek in dokumentov, ki je odlična odprtokodna in decentralizirana alternativa orodjem, kot so Google Drive, Dropbox ali OneDrive. Syncthing deluje brez beleženja IP naslovov in brez zapletenih konfiguracij, ter omogoča deljenje neomejene količine podatkov z neomejeno uporabniki.

Jitsi (meet.jit.si)

Med epidemijo smo lahko dodobra spoznali težave videokonferenčnih orodij, kot sta Skype ali Zoom. Nekatere platforme se niti ne trudijo skriti dejstva, da beležijo metapodatke klicev in sporočil. A Jitsi je drugačen, ozirajoč se na kar osemnajst let razvoja, uporabnikom ponuja možnost z enkripcijo zaščitenih audio ali video klicev in direktnih sporočil, za uporabo pa se ni potrebno niti registrirati. Pirati Jitsi uporabljamo za svoje sestanke in kongrese.

FoxyProxy (prt.si/foxyproxy)

Čeprav je brskalnik TOR daleč najvarnejše orodje za brskanje po spletu, pa do nekaterih strani prek njega ni moč dostopati. FoxyProxy je add-on brskalnikoma Chromium in Firefox, s katerim lahko po želji nastavljate delovanje proxy strežnikov, med njimi tudi TOR–a.

Če želite odkriti še več orodij, ki vam bodo pomagala zaščititi vašo zasebnost, pa priporočamo še spletni strani privacytools.io in degooglisons-internet.org