2 min read

Kljub zadržanem dovoljenju v mesecu dni pobitih 112 medvedov

Kljub zadržanem dovoljenju v mesecu dni pobitih 112 medvedov

V slovenskih gozdovih je bilo v enem mesecu kljub zadržanemu dovoljenju pobitih 112 medvedov.[1]

ARSO je 2. novembra lani izdal dovoljenje za odstrel 220 medvedov v letu 2021. Dovoljenje je bilo s strani upravnega sodišča zadržano, a ker je bilo od datumov zadržanja in začetka veljavnosti dovoljenja za odstrel mesec dni razlike, se je pomor medvedov vseeno pričel.

Kljub že kar trem razveljavljenim odlokom in interventnemu zakonu, s katerimi zakonodajalci že leta poskušajo doseči s strani stroke nepodprt in nezakonit množični pomor medvedjih in volčjih populacij, se norost, motivirana na želji po golem zaslužku, nadaljuje.

Model delovanja je že več let enak: državni zbor ali vlada sprejmeta odlok/zakon o množičnem odstrelu katere izmed zaščitenih živalskih vrst, za katerega je vnaprej jasno, da je protipraven in bo razveljavljen, temu sledi pritožba naravovarstvenih organizacij in pričakovana razveljavitev.[2]

V času od sprejema do razveljavitve akta se pomori po slovenskih gozdovih izvajajo nemoteno, predvsem medvedjo populacijo se tako desetka in z odstreli mladičev ogroža njeno genetsko raznolikost ter dolgoročni obstoj.[3]

Veljavna evropska zakonodaja jasno veli, da se problematične medvede in volkove lahko odstreljuje le po posameznih odločbah za vsak problematičen primerek in nikakor ne masovno.[4] V primeru škode so rejcem na voljo visoke odškodnine in sofinanciranje zaščitnih ukrepov[5], odločbe o odstrelu problematičnih osebkov se tudi redno izdajajo. Čemu potem sploh vztrajanje pri protipravnem množičnem odstrelu?

Državni zbor, vlada in sedaj še ARSO se uklanjajo velikim finančnim interesom, ki stojijo v ozadju. Kljub majhnosti države imamo namreč podjetje, ki je drugi največji ponudnik divjačine v Evropi[6], trofejni lov na medveda pa je zelo dobičkonosen. Tu ne gre zanemariti niti političnih kampanj nekaterih politikov, ki podeželju niso zmožni zagotoviti razvoja in jim za obstanek na položajih ostaja na voljo le še širjenje strahu.

Masovne odstrele odločevalci utemeljujejo na zgodbah o napadih medvedov in volkov na drobnico, ki so posledica pomanjkanja ustreznih zaščitnih ukrepov za varovanje živali s strani rejcev. Za ukrepe, kot so zaščitne ograje in pastirski psi, je na voljo polno financiranje[7] s strani Evropske unije, ki pa ga Ministrstvo za kmetijstvo rejcem namenoma ne omogoča.[8] Zakaj ne?

Za nezakonito izvedene odstrele seveda nikoli nihče ne odgovarja. Za trajnostno upravljanje z gozdovi in tam živečimi živalmi je potrebne le malo politične volje za sprejem ustreznih ukrepov, s katerimi bi znova vzpostavili porušena naravna ravnovesja.

A predstavniki ljudstva, ki niso sposobni spoštovati osnovnih človekovih pravic, znova dokazujejo, da niso zmožni spoštovati niti pravic živali in narave, marveč le iščejo načine, kako skupnino pretvoriti v zasebni profit.


  1. https://prt.si/odstrel112 ↩︎

  2. https://prt.si/odstrel2 ↩︎

  3. http://prt.si/genraz ↩︎

  4. http://prt.si/sodbaEU ↩︎

  5. https://prt.si/odskodnine ↩︎

  6. https://prt.si/nimrod ↩︎

  7. http://prt.si/subvencijeeu ↩︎

  8. http://prt.si/subvencijemk ↩︎