1 min read

Izročitev pomeni smrtno obsodbo za Assanga

Izročitev pomeni smrtno obsodbo za Assanga

Britansko sodišče je ameriške oblasti pozvalo, naj v roku treh tednov pošljejo dodatna zagotovila, če želijo, da jim izročijo Juliana Assanga. Gre za sramotno odločitev britanskega sodišča, ki ameriško oblast poziva k politični intervenciji.

Pri Assangevem pregonu je bilo storjenih ogromno napak in prirejenih veliko podatkov, od skonstruirane švedske obtožnice do pričanj, ki so se kasneje izkazala za lažna.

ZDA so že v preteklosti dajale prazna zagotovila, kako se bodo trudile zagotoviti njegove osnovne pravice in obvarovati njegovo življenje, a si hkrati pridržujejo pravico, da ga popolnoma osamijo, če bi se jim to zdelo potrebno.

Bivanje v ameriških zaporih je ekvivalent mučenju. Zaradi popolne osamitve je Assange že danes psihično in fizično izčrpan in izpostavljen zdravstveni nevarnosti, njegova izročitev bi pomenila smrtno obsodbo.

Assanga se ZDA ne sme izročiti. Britansko sodišče bi njegovo izročitev moralo smatrati kot neizvedljivo, saj ta država in njen pravosodni sistem Julianu nista zmožna zagotoviti sojenja in obravnave, skladne s temeljnimi človekovimi pravicami.

Julianova izročitev bi bila velik udarec za svobodno novinarstvo in žvižgaštvo. Šlo bi za grožnjo čisto vsem novinarjem, da se jim lahko zgodi podobno, v kolikor bodo kdaj poročali v nasprotju z interesi oblasti.