1 min read

Izgubljamo mlade in njihov potencial

Izgubljamo mlade in njihov potencial

V začetku aprila je stopila v veljavo sprememba zakona o tujcih, ki je približno 8 % celotne študentske populacije – tujim študentom – obrnila življenje na glavo.

Zakon je tujim študentom zaostril pogoje za pridobitev dovoljenja za prebivanje. Doslej je veljalo, da se je sposobnost samopreživljanja, ki je pogoj za dovoljenje, lahko izkazovala z izjavo njihovih skrbnikov, novi zakon pa je postavil zahtevo, da morajo študenti imeti pred začetkom študijskega leta na osebnem transakcijskem računu najmanj 4826 €.[1]

Tako visok znesek sredstev je nedosegljiv veliki večini študentske populacije v Sloveniji, ki je po raziskavah Evroštudent[2] ena najrevnejših v Evropi. Pričakovati tak znesek od tujih študentov pa je še bolj nerealistično.

Sprejeti zakon že ima velik vpliv na življenja stotin tujih študentov. Ti študenti, ki večinoma prihajajo iz držav republik bivše Jugoslavije, so zaradi te za mnoge nepremostljive ovire zdaj primorani predčasno prekiniti svoj študij in zamrzniti vse dosedanje življenjske načrte.[3]

Sprememba zakona o tujcih je bila nepotrebna in predvsem nečloveška. Prepričani smo, da si nihče ne želi živeti v državi, kjer tisti, ki so na oblasti, tako rokohitrsko in brezobzirno ravnajo z življenjem kogarkoli.

Poslanci državnega zbora imajo do začetka novega študijskega leta še 3 tedne časa za popravek svoje zmote. V nasprotnem primeru bomo po nepotrebnem izgubljali mlade in njihov potencial, saj bodo namesto pri nas študirali in po koncu študija kariero nadaljevali drugje.


  1. https://prt.si/ztuj2f ↩︎

  2. https://prt.si/danmladih ↩︎

  3. https://prt.si/tujstud ↩︎