1 min read

Evropski poslanci opozarjajo na nedopustnost pritiskov na medije v Sloveniji

Evropski poslanci opozarjajo na nedopustnost pritiskov na medije v Sloveniji

Piratski evroposlanec Mikuláš Peksa se je srečal z Barbaro Štrukelj, odgovorno urednico Slovenske tiskovne agencije (STA), med obiskom delegacije Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Ustrahovanje, žaljenje ter izvajanje političnih in finančnih pritiskov zoper novinarje se v demokratični državi ne bi smelo dogajati.

Predsednik vlade Janez Janša in njegova vladna garnitura se teh taktik poslužujeta v svoji proti-medijski kampanji, s katero blatijo novinarje in spodkopavajo tiste medije, ki si drznejo razkrivati nepravilnosti delovanja vlade.

Direktor STA, ki jo je Janša označil za "nacionalno sramoto", je odstopil po tem, ko je zavrnil podpis sporazuma z vlado, saj bi se STA v zameno za vrnitev financiranja morala odreči delu svoje neodvisnosti.

Novinarji so medijsko okolje v državi opisali kot "zelo stresno in zelo brutalno", saj se redno soočajo z obtožbami o širjenju laži, ki prihajajo iz samega vrha politike. Gre za načrtno spodkopavanje zaupanja javnosti v njihovo delo. Novinarke so med najpogostejšimi tarčami žalitev in groženj.

V kolikor tuja delegacija na svojem obisku pridobi zadostne dokaze, da pritiski na novinarje v Sloveniji vplivajo na finančne interese Evropske unije (neodvisnost medijev je ključen element protikorupcijske infrastrukture države), bodo evropski poslanci od Evropske komisije zahtevali prekinitev izplačevanja evropskih sredstev Sloveniji.

Vlada s svojim delovanjem ogroža prihodnost celotne države. Državni proračun je po 19–ih mesecih epidemije v alarmantnem stanju in morebitna zamrznitev evropskih sredstev bi pomenila finančno in družbeno katastrofo.