1 min read

Evropska unija ne sme postati digitalna diktatura

Evropska unija ne sme postati digitalna diktatura

Piratski evroposlanci so na Evropsko komisijo naslovili pismo, v katerem komisarje pozivajo k opustitvi načrtov za vzpostavitev sistema množičnega nadzora vseh zasebnih komunikacij državljanov.

S predlogom zakonodaje, ki jo bo Evropska komisija predvidoma predstavila v začetku marca, bodo poskusili uzakoniti množični nadzor nad vso zasebno elektronsko komunikacijo ljudi.

Zakonodaja bo prisilila ponudnike komunikacijskih storitev v množično filtriranje vsebin vseh uporabnikov, filtriranje se bo v imenu iskanja nelegalnih vsebin izvajalo celo nad enkriptirano komunikacijo. Filtriranje vsebin bodo opravljala zasebna podjetja, z množičnim nadzorom pa bomo vsi tretirani kot osumljenci.

Zasebna podjetja se izpolnjevanja tovrstnih zakonskih obveznosti lotijo z avtomatizacijo in algoritmi, ki sumljivo vsebino posredujejo policiji. Po podatkih švicarske zvezne policije, kar 86 % vseh osebnih sporočil in fotografij, o katerih poročajo algoritmi, ni pregonljivih.

Policija bo preplavljena z gorami podatkov, ki bodo za pregon kaznivih dejanj neuporabni. Tovrstne ogromne baze osebnih podatkov bodo po drugi strani postale velika grožnja za zasebnosti ljudi, za njihovo rabo v druge namene so policijski organi zelo zainteresirani.

Sprejetja takšne zakonodaje bi hkrati ustvarilo nevaren presedan, množični nadzor bi se zagotovo pričelo uporabljati tudi na drugih področjih, EU bi bila korak bližje, da postane digitalna diktatura po vzoru Kitajske.

Splošni nadzor ne prepreči kriminala in zlorab, kriminalci se samo prestavijo na druga orodja, kar dodatno oteži njihov pregon.¹ Splošni nadzor je resna grožnja za zasebnost Evropejcev.

Več navodil o tem, kaj lahko državljani storite proti nadzoru zasebnih komunikacij, je dostopnih na strani chatcontrol.eu.

Izjava piratskih evroposlancev ter povezava do njihovega pisma je dostopna na povezavi prt.si/pismoDPD

¹ prt.si/chatctrl