1 min read

Evropska komisija naj bolje premisli svojo namero o uvedbi cepilnih potnih listov

Evropska komisija naj bolje premisli svojo namero o uvedbi cepilnih potnih listov

Evropska komisija naj bolje premisli svojo namero o uvedbi cepilnih potnih listov!

Do zdaj razkrita vizija predloga Evropske komisije[1] o uvedbi digitalnega cepilnega potnega lista, ki naj bi javnosti bil dokončno predstavljen 17. marca ne sledi evropskim standardom zaščite osebnih podatkov in odpira nevarnost diskriminacije in poglabljanje družbenih razkolov.

Napore za obnovo svobode gibanja podpiramo, a je pri tem vredno opozoriti na potrebo po sorazmernosti bodočih ukrepov.

Občutljive informacije o posameznikovem zdravju sodijo le v roke pacientov in njihovih zdravnikov. Nacionalni cepilni registri predstavljajo preveliko tveganje za zlorabo zelo občutljivih osebnih podatkov državljanov.

Namesto tega se zavzemamo se mnogo varnejši decentraliziran pristop; potujočim bi potrdilo o cepljenju, testiranju ali njun digitalni certifikat morali povsem zadoščati.

Ne glede na smer, ki jo Evropska unija ubere glede tega vprašanja, mora cepljenje ostati prostovoljno, prav tako pa mora vsakdo imeti možnost izbire vrste cepiva. Negativen testi pa morajo za prehod meje vedno ostati na voljo kot alternativa cepljenju.

Zoper cepilne potne liste so se izrekli tudi visoki predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije, ki opozarjajo na težavo z dostopnostjo cepiv in množico različnih sevov, zoper širjenje katerih imajo cepiva omejeno učinkovitost: prt.si/WHOpassport

Celotna izjava Piratskih evroposlancev: prt.si/vaccport


  1. http://prt.si/vaccportdraft ↩︎