1 min read

Dr. Milan Krek je neprimeren za direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Z njegovo (ne)strokovnostjo imamo Pirati izkušnje predvsem zaradi javnega zavajanja glede zakona o legalizaciji in regulaciji konoplje.

Dr. Krek je v oddaji Tednik na RTV Slovenije 26. februarja 2018 komentiral naš zakon, iz njegovih komentarjev pa je bilo več kot očitno, da zakona ni niti prebral. Zakon je označeval za promocijo rabe konoplje med mladoletnimi.

Kljub temu, da izkušnje iz tujine in raziskave kažejo ravno nasprotno: v Koloradu je legalizacija državni blagajni doprinesla 300 milijonov dolarjev, ki so jih med drugim namenili programom za ozaveščanje in zmanjševanje škode zaradi zlorabe drog. Uporaba konoplje med mladoletnimi pa je kot posledica dodatne ozaveščenosti in regulacije po petnajstih letih prvič upadla.

Na POP TV 7. oktobra 2019 je dr. Krek izjavil, da se del CBD v telesu pretvori v THC. Center raziskovalnega novinarstva Oštro je njegovo izjavo s pomočjo inštituta ICANNA, ki se ukvarja z raziskavami na področju kanabinoidov, postavil na laž.

Sporne pa so tudi njegove trditve, da bi brez ukrepov vlade zaradi koronavirusa umrlo kar 90.000 ljudi. Kakšen matematični model je za ta izračun uporabil, seveda ni razkril.

Programi in analize o stanju javnega zdravja, ki jih izvaja NIJZ, so ključnega pomena za zdravje državljanov. Učinkovitost njihove predstavitve pa vpliva na njihovo izvajanje, saj je v veliki meri odvisno predvsem od prostovoljnega pristopa prebivalstva, za dosego katerega potrebujemo na čelu NIJZ človeka, ki je zaupanja vreden in nezavajajoč. Menimo, da teh standardov Dr. Krek ne dosega.