1 min read

Boj za slovenskega kmeta mora potekati na nivoju EU

Odkupne cene slovenskih kmetijskih pridelkov tonejo vse niže in so že dosegle nesprejemljivo nizko raven, pri kateri kmetje le še stežka zaslužijo dovolj za preživetje.

Razlog za to je predvsem v premoči tujih uvoznikov, ki jim zaradi znatno nižjih cen domači kmetje ne morejo konkurirati.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ni zmožno ponuditi nikakršnih rešitev, saj se zaradi evropske zakonodaje in skupne kmetijske politike država ne more vmešavati v trg. Na pozive k ukrepanju ministrstvo odgovarja, da so edini, ki lahko domače pridelovalce rešijo, potrošniki.[1]

Poglaviten razlog, zakaj so tuji kmetijski pridelki cenejši od naših, je sistem razdeljevanja evropskih subvencij in razpisnih sredstev. Ta močno preferira velike pridelovalce, ki prejmejo 85 % vseh sredstev. Res je, da večje kmetije pridelajo več, a sistem je nesorazmerno nagnjen k dajanju prednosti zelo velikim pridelovalcem in tajkunom, kot je denimo češki premier in milijarder Andrej Babiš.

Poročilo o ščitenju finančnih interesov EU za leto 2018 pa beleži kar 200 % porast v goljufijah, povezanih z rabo evropskih sredstev, velik delež le-teh pa predstavljajo prav sredstva namenjena kmetijstvu.[2]

Večina slovenskih kmetov je upravičena le do drobtinic, saj je zgolj 1,3 % celotne vrednosti vseh subvencij EU namenjene malim kmetovalcem, kljub temu da ti predstavljajo četrtino vseh kmetov.

Zato bi boj za krepitev slovenskega kmetijstva in naše samooskrbe moral potekati predvsem na evropskem nivoju z zavzemanjem za bolj pravično razdeljevanje evropskih sredstev, ki bodo kmetovalcem omogočala nadaljnje pridelovanje kakovostnih živil.

Piratski evroposlanci so se za tovrstne spremembe že zavzeli, vendar bo do njihove uveljavitve potreben še dodaten pritisk na odločevalce.

Povezava do izjave evropskih Piratov: prt.si/subvencije


  1. https://prt.si/nizkeodk ↩︎

  2. https://prt.si/nizkeodk ↩︎