2 min read

Assangeva svoboda je še daleč od izborjene

Assangeva svoboda je še daleč od izborjene

Potem ko je višje sodišče v Veliki Britaniji znova odprlo možnost izročitve Juliana Assanga Združenim državam Amerike, so zdaj pred njegovo obrambo številni izzivi. Assangeva svoboda je žal še daleč od izborjene.¹

Sodišče, ki je odločalo o izročitvi Juliana Assanga, je ameriško zahtevo zavrnilo na podlagi grožnje, ki bi jo izročitev predstavljala njegovemu mentalnemu zdravju. Ekstremne oblike izolacije, ki so v rabi v ameriških zaporih, bi zagotovo vodile v slabitev njegovega mentalnega zdravja ter povečale verjetnost samomora.² Sodišču se je zdelo, da obstajajo pogoji, da takšno izročitev zavrne.³

ZDA so britanskemu zunanjemu ministrstvu naknadno poslale “zagotovila“ o bolj humani obravnavi Assanga, v kolikor jim bo izročen, pismo sicer navaja možnost, da ga, “v kolikor bi to bilo potrebno“, premestijo na strogo varovan oddelek in popolnoma osamijo.

Na podlagi teh ohlapnih in nezanesljivih obljub⁴ je višje sodišče nato razveljavilo prvostopenjsko zavrnitev Assangeve izročitve in zadevo poslalo v ponovno obravnavo.

Julianova obramba se želi zoper odločitev višjega sodišča zdaj pritožiti na vrhovno sodišče, vendar ta postopek v Veliki Britaniji zahteva, da najmanj eden izmed sodnikov višjega sodišča potrdi, da je odločanje o vsaj eni izmed točk pritožbe stvar pravnega vprašanja v splošnem javnem interesu.⁵

Odločitev sodnikov višjega sodišča, ali bodo odobrili pritožbo na vrhovno sodišče, bo trajala predvidoma do konca januarja. V primeru odobritve pritožbe bodo o zadevi odločali vrhovni sodniki, v primeru, da pritožba ne uspe, pa bo o celokupni zadevi znova odločalo prvostopenjsko sodišče, ki je sprva zavrnilo zahtevo ZDA po Julianovi izročitvi.

Dejstvo, da se človeka, ki je razkril vojne zločine v Iraku in Afghanistanu, preganja kot najhujšega zločinca, medtem ko so dejanski vojni zločinci na prostosti, je velika sramota za zahodne demokracije.

Vse obtožbe zoper Assanga so se do zdaj izkazale kot fabricirane na podlagi lažnih pričevanj in nestrokovno zbranih dokazov.⁶ Skrajni čas je, da se farsa, zrežirana proti njemu, konča!

¹ prt.si/svobassan

² prt.si/SAM

³ prt.si/exa91

prt.si/amiassan

prt.si/stellamor

prt.si/lazassa