1 min read

Zdravko Počivalšek bi moral odstopiti s položaja ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo

Po zaslugi žvižgača, uslužbenca Zavoda za blagovne rezerve, Ivana Galeta, nam je sedaj jasno, da se je preusmeritev vseh dobav zaščitne opreme na Zavod za blagovne rezerve izvedlo namerno.

Zavod z dobavo medicinske opreme ni imel izkušenj in je za takšno množico poslov in obdelavo ponudb kadrovsko povsem podhranjen. To je seveda močno poglobilo težave z dobavo, posledično namerno ustvarjeno pomanjkanje pa je v imenu “reševanja krize” odprlo manevrski prostor za posredovanja političnih odločevalcev, ki so vsak za svoje lastne interese vršili pritisk za izbiro poslov z določenimi podjetji.

Osebno posredovanje visokih javnih funkcionarjev pri zagotavljanju poslov točno določenim podjetjem, medtem ko se skoraj polovica vseh oddanih vlog za dobavo zaščitne opreme ni niti pogledala, krši vsa načela transparentnosti in meji na kriminalna dejanja zlorabe položaja in korupcije.

Po priporočilih računskega sodišča bi se morala ustanoviti posebna agencija za državne nabave, ki bi imela dovolj kadra za hitro in učinkovito pregledovanje ponudb in izvajanje dobav, brez potrebe po žrtvovanju transparentnosti. Vendar pa se ne na vladi, ne na MGRT za to potezo začudoma niso odločili.

Odločitev Galeta, da o pritiskih spregovori in s konkretnimi dokazi stopi pred kamere, je hvalevredna poteza, za katero si zasluži hvaležnost državljanov in ustrezno zaščito pred kakršnimikoli povračilnimi ukrepi.

Odstop ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo bi moral biti v tej situaciji neizbežen.