1 min read

Zavajanje glede posledic novega zakona o vodah

Zavajanje glede posledic novega zakona o vodah

Zagovorniki škodljivega zakona o vodah nimajo tehtnih protiargumentov, s katerimi bi podprli zakon, zato so ubrali temu primerno taktiko: s predstavljanjem novele zakona o vodah zavajajo javnost.

Sprejeta verzija zakona ni dostopna na spletnih državnih portalih, kar državljanom otežuje, da bi sami preverili njeno vsebino, zagovorniki zakona pa po drugi strani vztrajno vabijo k njenemu natančnemu branju.

Sklepamo, da želijo, da zainteresirana javnost v zmoti prebira verzijo zakona, ki je objavljena na e–demokraciji[1], ki ni tako problematična kot sprejeta različica v državnem zboru.[2] Tako poskušajo ustvariti vtis, da zavajajo nasprotniki zakona in po nepotrebnem zganjajo paniko, hkrati pa lažje zagovarjajo sprejeti zakon, saj je javnost zavedena s prebiranjem manj problematičnega predloga.[3]

Tokratna referendumska kampanja ni dvoboj argumentov podpornikov in nasprotnikov zakona, temveč je v prvi vrsti boj politikantskega taktiziranja vladnih strank. Hibe referendumske zakonodaje se izkorišča, da bi se sprejelo škodljiv zakon za okolje in zdravje ljudi.

Datum referenduma so poslanci koalicije zamaknili v čas dopustov, da bi tako zmanjšali volilno udeležbo[4], celotna kampanja zagovornikov zakona pa je zgrajena na zavajanju in poskusih razvodenitve resnosti posledic predlaganih sprememb.[5]

Po sodbi Vrhovnega sodišča, s katero je bil razveljavljen referendum o drugem tiru, je vlada tudi dolžna med referendumsko kampanjo predstavljati obe strani[6], tega pa ne počne, predstavniki vlade namreč intenzivno promovirajo le stran zagovornikov zakona.

Vse državljane pozivamo, da se udeležite referenduma o zakonu o vodah in 11.7.2021 glasujete PROTI škodljivim spremembam.

Povezava do sprejetega zakona: prt.si/ZV1G.


  1. https://prt.si/zakvodspr ↩︎

  2. https://prt.si/zakvodanaliza ↩︎

  3. https://prt.si/vizavaja ↩︎

  4. https://prt.si/zamikdatum ↩︎

  5. https://prt.si/letakoalic ↩︎

  6. https://prt.si/ref2tirrazv ↩︎