1 min read

Zahtevajmo prepoved biometričnih metod splošnega nadzora!

Zahtevajmo prepoved biometričnih metod splošnega nadzora!

Tehnologija za množično prepoznavanje obrazov se že danes zlorabljala s strani državnih aparatov in podjetij. Možnih oblik zlorabe biometričnih podatkov je nešteto, širijo se področja njihove rabe, a za razliko od ukradenih gesel jih ne moremo zamenjati.

Razlogi, zaradi katerih se države odločajo za uvedbo metod splošnega nadzora, med njimi tudi takšnih, ki temeljijo na zbiranju in obdelavi biometričnih podatkov državljanov, so pogosto nepremišljeni, uvedeni brez resnega tehtanja sorazmernosti in analize možnih zlorab.

Pri metodah biometričnega splošnega nadzora ni varovalk, s katerimi bi lahko povsem zagotovili, da naše osebne karakteristike ne bodo izrabljene v našo škodo. Posluževanje po takšnih orodjih bi moralo v svobodnih in demokratičnih družbah biti popolnoma nesprejemljivo.

Ta praksa se bo še naprej nadaljevala, razen če jo zakonsko popolnoma ne prepovemo. Od Evropske komisije zato zahtevajmo takojšnjo in popolno prepoved vseh oblik na biometriji temelječih metod množičnega nadzora!

Podpišite pobudo za popolno prepoved biometričnih metod splošnega nadzora v Evropski uniji: prt.si/bio