1 min read

Vse najboljše Aaron Swartz!

Aaron Swartz bi včeraj dopolnil 34 let.

Aaron je storil samomor, potem ko so ga ameriške oblasti arbitrarno obsodile na 35 let zapora zaradi prenosa in deljenja znanstvenih člankov iz JSTOR-a.[1] Omogočanje dostopa do znanja mu je sploh bil eden glavnih ciljev v življenju, ki ga je izpolnjeval z odliko, o čemer pričajo projekti, ki se jih je loteval:

Open Library (openlibrary.org), digitalna knjižnica z odprtim dostopom do več kot 2,5 milijona knjig. Aaron jo je leta 2007 vzpostavil s ciljem, da bi postala odprt katalog vseh del, ki so bila kadarkoli objavljena, sedaj pa z njo upravlja internetni arhiv (archive.org).

Drug projekt izrednega pomena je tudi platforma SecureDrop (securedrop.org), ki omogoča anonimno in varno komunikacijo žvižgačem. Za anonimno žvižgaštvo ga pri nas uporablja center za preiskovalno novinarstvo @Oštro prek portala žvižgač.si

Aaron Swartz pa je tudi avtor Gverilskega manifesta za prosti dostop (prt.si/openaccman):

“A vse to se dogaja v podzemlju. Reče se kraja ali piratstvo, kakor da je deljenje bogastva znanja moralno enako ropanju ladje in usmrtitvi njene posadke. A deljenje ni nemoralno — je moralno nujno. Samo zaslepljeni od pohlepa bi ne dovolili prijatelju, da si naredi kopijo.”

Omejevanje dostopa do znanja omejuje razvoj celotne družbe. Prosto deljenje in prost dostop do vsebin bi morali biti pravici vseh, za kar se bomo, tudi zavoljo Aarona in ostalih zatiranih, kot je Assange, še naprej borili.


  1. https://prt.si/aaronswartzday ↩︎