1 min read

Vse najboljše Aaron Swartz

Vse najboljše Aaron Swartz

8. novembra 1986 je bil rojen Aaron Swartz. Ob dnevu, ko bi dopolnil 35 let, se želimo pokloniti njegovemu delu.

Aaron Swartz je svoje življenje posvetil omogočanju dostopa do informacij in znanja, s čimer je neposredno povezana tudi njegova tragična smrt.

Skupaj s kolegi je leta 2007 ustanovil digitalno knjižnico (openlibrary.org) s ciljem, da bi postala odprt katalog vseh del, ki so bila kadarkoli objavljena. Na njej je danes prosto dostopnih več kot 2,5 milijona knjig.

Pomagal je pri razvoju RSS in Markdown ter Creative Commons licence, vse to ima danes centralno vlogo pri ustvarjanju in distribuciji vsebin na internetu.¹

Aaron je prepoznan tudi kot eden izmed soustanoviljeteljev omrežja Reddit in je eden izmed avtorjev Gverilskega manifesta za prosti dostop (prt.si/gmanzof).

Swartz se je boril tudi za transparentnost ter proti korupciji in cenzuri. Poleg koordinacije protestov in akcij proti cenzuri interneta je vzpostavil platformo SecureDrop (securedrop.org), ki omogoča anonimno in varno komunikacijo žvižgačem.

Aaron je bil leta 2011 aretiran zaradi prenašanja znanstvenih člankov iz digitalne knjižnice JSTOR.

Zvezni tožilci so iz njegovega primera želeli narediti vzor, zato so kljub pomanjkanju dokazov spisali obtožnico, s katero so zanj zahtevali 35 let zapora in 1 milijon dolarjev kazni. Nekaj dni po tem, ko so tožilci zavrnili njegovo ponudbo za pogoditev, je Aaron storil samomor.²

Omejevanje dostopa do znanja omejuje razvoj celotne družbe. Prosto deljenje in prost dostop do vsebin bi morali biti pravici vseh, za kar se nameravamo še naprej boriti.

¹ prt.si/aaronwiki

² prt.si/aaronpolitico