1 min read

Vodstvo ZDL bi moralo odstopiti

Vodstvo ZDL bi moralo odstopiti

Zdravstveni dom Ljubljana (ZDL) tone vse globlje. Svoj okrnjen ugled bo vodstvo zavoda poskusilo reševati z izsiljevanjem pozitivnih ocen s strani zaposlenih.

Dokumenti, ki smo jih razkrili Pirati, kažejo, da se znotraj Zdravstvenega doma Ljubljana (ZDL) dogaja grob mobing zoper zaposlene, ter množično odhajanje kadra.¹ V dveh letih je delovno mesto v ZDL opustilo skoraj 500 zaposlenih.² Hkrati naj bi prihajalo do povračilnih ukrepov zoper žvižgače.

Težave, ki so se pod trenutnim vodstvom nakopičile v ZDL, se kažejo v obliki vse slabše dostopnosti osebnih zdravnikov, zobozdravnikov in ginekologov.

Tako vodstvo zavoda kot Mestna občina Ljubljana se do problemov vedeta kot da ti sploh ne bi obstajali. Vse kritike in dokumente se trudijo diskreditirati in označiti za lažne, pa čeprav gre za dokumentacijo, ki jo je zbiralo Ministrstvo za zdravje, mi pa smo jo zgolj javno objavili.

Zdaj bo vodstvo ZDL šlo še korak dlje: od zaposlenih bodo poskusili izsiliti pozitivne ocene o delu vodstva zavoda. Zaposleni se bodo pod vprašalnike morali podpisati, zaradi česar ne gre pričakovati, da bodo odgovori odraz resničnega stanja v ZDL.³

Viri, s katerimi smo v kontaktu, nam zagotavljajo, da obstajajo mehanizmi, prek katerih vodstvo ZDL izvaja povračilne ukrepe zoper "neposlušne" zaposlene, zato v javnost le stežka pride realna slika stanja v zdravstvenem domu.

ZDL tone vse globlje, medtem pa številni občani ostajajo brez zdravstvene oskrbe in se za svoje težave obračajo celo na urgenco.

Temu je potrebno narediti konec. Vodstvo ZDL mora odstopiti.

¹ prt.si/zgodzdl

² prt.si/odhodizdl

³ prt.si/vprazdl