1 min read

Vabilo na tiskovno konferenco ob začetku zbiranja podpisov Evropske civilne iniciative

Vse zainteresirane vljudno vabimo na tiskovno konferenco ob začetku zbiranja podpisov v okviru Evropske civilne iniciative za pripravo predloga univerzalnega temeljnega dohodka (UTD), ki bo potekala 24. septembra 2020 ob 17. uri v Mladinski postaji Moste; Zaloška cesta 55, 1000 Ljubljana.

V okviru Evropske civilne iniciative se bo v Evropski uniji v petek, 25. septembra 2020, začela vseevropska akcija zbiranja podpisov za pobudo Evropski komisiji, da pripravi predlog univerzalnega temeljnega dohodka za celotno območje članic EU, in trajala leto dni.

Za uspešnost pobude je potrebno v državah članicah EU zbrati milijon podpisov iz 7 različnih držav. V Sloveniji je nosilka pobude Piratska stranka Slovenije, Slovenija pa mora pri tem dodati 6008 podpisov.

Skozi leto dni trajajočo pobudo bomo organizirali vrsto aktivnosti in dogodkov, prav tako pa bomo podpise zbirali tudi na terenu. Tako želimo doseči populacijo, ki je manj vešča digitalnih tehnologij in bi jim univerzalni temeljni dohodek pomagal prebroditi večje finančne težave.

Podpisi se bodo lahko zbirali prek spletne strani, ki jo je pripravila Evropska komisija.

Promocijske aktivnosti pobude se bodo začele v četrtek, dan pred pričetkom zbiranja podpisov, 24. septembra 2020,  ob 18. uri z okroglo mizo: UTD za človekovo dostojanstvo in svobodo, gosti katere bodo prof. Drago Radoš, Fakulteta za socialno delo UL, prof. Jože Mencinger, Pravna fakulteta UL, prof. Igor Pribac, Filozofska fakulteta UL in predsednica UBIE - Unconditional Basic Income Europe, Leire Rancon Garcia, ki se bo priključila prek spleta. Okroglo mizo bo moderirala Nina Beyokol.

Več o izvajanju pobude, časovnici in pričakovanih učinkih pobude na evropske odločevalce, delovanje Evropske komisije ter prihodnost blaginje državljanov Evropske unije vam bomo predstavili na tiskovni konferenci, ki bo, kot že omenjeno, potekala v četrtek, 24. septembra 2020, ob 17. uri v Mladinski postaji Moste; Zaloška cesta 55, 1000 Ljubljana. Sogovornika na tiskovni konferenci bosta sogovornika bosta Marko Pušnik, član upravnega odbora Piratske stranke in koordinator pobude, in Nina Beyokol, UTD aktivistka.

Tiskovna konferenca in okrogla miza bosta potekali po smernicah in priporočilih NIJZ z obvezno rabo mask in razkuževanja rok za preprečitev širjenja okužb.

S spoštovanjem,

Piratska stranka Slovenije