1 min read

Ljubljanska občina bo z združitvijo vrtcev ogrozila dobrobit otrok

Ljubljanska občina bo z združitvijo vrtcev ogrozila dobrobit otrok

Številni strokovnjaki s področja vzgoje in izobraževanja so do predloga odklonilni, saj bi avtonomija ki jo danes uživajo posamezni vrtci, sčasoma povsem izginila. Združitev vseh vrtcev znotraj enega podjetja, pa bi lahko vodila tudi v poljubno premeščanje otrok in zaposlenih med različnimi enotami vrtca.

Oddelek za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je na to temo organiziral tudi posvet, ki so se ga poleg predstavnikov občine udeležili še predstavniki Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, predstavniki Direktorata za predšolsko vzgojo, Zavoda RS za šolstvo, SVIZ-a ter profesorji z oddelkov za psihologijo in pedagogiko.¹

Kljub številnim negativnim mnenjem in opozorilom – združitev vrtcev naj ne bi bila niti pravno izvedljiva – na občini z namero po združevanju še vedno neomajno vztrajajo.

Občina bi z mega vrtcem lažje reševala kadrovsko in prostorsko stisko vrtcev, tako da bi breme prevalila na starše otrok in na vzgojiteljice, slednje bi bile lahko podvržene kadrovskim metodam premeščanja, ki jih danes uporabljajo predvsem velike trgovske verige.

Vodenje novega mega vrtca, ki bi imel več kot 2000 zaposlenih, bi postalo tudi prestižna pozicija, s podeljevanjem slednje pa si župan Zoran Janković znotraj občine utrjuje svojo moč in povečuje vpliv.

Si res kdo želi, da bi njegovega otroka v vrtcu obravnavali kot kos blaga, ali kot paket z neko naključno številko? Ljubljanskemu šerifu je potrebno sporočiti, da je s svojimi samovoljnimi odločitvami in igrami moči tokrat dokončno šel predaleč.

¹ prt.si/jpvrt