3 min read

Stališče Piratske stranke glede ponovne uvedbe naborništva

V Piratski stranki smo mnenja, da gre pri ponovni uvedbi obveznega naborništva za plehek poskus odvračanja pozornost javnosti od resničnih družbenih problemov.

V javni razpravi o naborništvu, ki teče te dni, večina zagovornikov uvedbe obveznega naborništva kot “argumente” navaja simptome problematike mladih. Ob tem seveda ne upoštevajo resničnih vzrokov, ki so do te problematike privedli, saj bi se za to morali zazreti v ogledalo.

Naj odgovorimo na nekaj tovrstnih “argumentov”:

Mladi ne čutijo pripadnosti domovini.

Domovino imamo radi, a težko je čutiti pripadnost državi, ki jo že 29 let plenijo eni in isti skorumpirani politiki, v kateri se ogromen del denarja za državne projekte razdeli v zasebne žepe in v kateri zaradi korupcije vsako leto izgine več kot 25 % državnega proračuna, tj. 2,5 milijarde evrov.

V domovino verjamemo, a težko je čutiti pripadnost državi, v kateri odgovorni za 3-milijardni rop z dokapitalizacijo in privatizacijo bank dobijo visoko plačane službe, namesto kazenskega pregona.

Za prihodnost domovine smo se pripravljeni potruditi, a težko je čutiti pripadnost državi, ki te obravnava kot brezplačno ali izredno slabo plačano delovno silo, ki je namenjena zgolj financiranju tistih, ki so nas v to situacijo pripeljali. Za pokojnine država letno porabi 5 milijard evrov. Za izobraževanje, stanovanjsko politiko in druge zadeve, ki neposredno vplivajo na mlade, pa manj kot 2 milijardi. “Nekdo” se očitno ne zaveda, da je dvig življenjskega standarda mladih ključen za dvig življenjskega standarda vseh državljanov, saj višje plače pomenijo več pobranih davkov.

Mladi vsekakor čutimo pripadnost svoji domovini, nikakor pa ne čutimo pripadnosti državi, mačehovskemu sistemu, ki ga že skoraj tri desetletja zlorabljajo spet in spet reciklirane politične skupine.

Mladi so nesamostojni in ostajajo v hotelu mama do tridesetega leta.

Del proračuna, ki je namenjen za stanovanjsko politiko v letu 2020, znaša mizernih 3,8 milijona evrov. Vrednost mladih torej vladajoče stranke ocenjujejo na 0,036 % celotnega državnega proračuna, kar je skoraj 17-krat manj od evropskega povprečja.

Za lažjo predstavo - že če vzamemo zgolj osnovne poslanske plače brez dodatkov, država na leto nameni več denarja za 90 poslanskih plač kot za prihodnost več sto tisoč mladih.

Zato je ta trditev na žalost še kako resnična.

Kljub temu pa smo prepričani, da 6 mesecev v vojski “nesamostojnosti” mladih ne bo odpravilo. No, sedaj  bodo lahko “po vojaško” živeli kar v šotorih na prostem, saj dvomimo, da bodo v vojski postali kreditno sposobni.

Mladi zgolj bulijo v telefone in računalnike.

Tehnološki razvoj ne počiva. Digitalni vek se je že zdavnaj začel, mladi pa so edini, ki se nove realnosti dejansko zavedajo.

Po ocenah OECD bo v Sloveniji v naslednjih 15-20 letih zaradi avtomatizacije ukinjenih do 225.000 delovnih mest. Fakulteta za računalništvo Univerze v Ljubljani zaradi pomanjkanja sredstev zavrača po 300 vpisanih študentov na leto.

Druge države pospešeno vlagajo v razvoj novih vojaških tehnologij, brezpilotnih letal, dronov in raketnih sistemov, razvija pa se tudi kibernetska obramba. Slovenija medtem razmišlja o investiciji v trening uporabe pušk.

Države, ki so hkrati z nami vstopile v EU in smo jim mi takrat veljali za “drugo Švico”, so razvile svoje visokotehnološke sektorje in nas dohitevajo in prehitevajo. Mi zapravljamo čas s prerekanjem o kraji 6-12 najproduktivnejših mesecev življenja mladih za odvračanje pozornosti od korupcije in političnih mahinacij nekaterih starih.

Nikakor se ne moremo strinjati z namero, da se namesto vlaganj v znanost, razvoj in informacijskotehnološki sektor denar vlaga v ukrep, ki bo popolnoma neučinkovit, drag in katastrofalen za kakovost slovenske vojske, ki bo tako postala še manj sposobna prihodnjih evropskih vojaških integracij, ki jih tako mi kot tudi vsi verodostojni strokovnjaki vidimo kot dolgoročno rešitev vprašanja nacionalne varnosti.

Za tiste, ki na tej točki radi pokažejo na države, ki imajo naborniški sistem, pa naj zgolj omenimo, da je Slovencev bistveno premalo za vojaško doktrino “ljubkovalno” poimenovano “kanonfuter”. Če že vlagamo v obrambo države, bi ta denar naredil veliko več koristi na področju kibernetskega bojevanja. 10 hekerjev, ki zrušijo sovražnikovo električno in telekomunikacijsko omrežje, navsezadnje doseže bistveno več od 1000 vojakov, ki se morajo boriti proti neprimerljivo večji sili.

Partizani prihodnosti se ne bodo bojevali iz gozdov in gora temveč iz skritih kotičkov interneta.

Pirati napovedujemo nadaljnji boj proti ponovnim poskusom uvedbe obveznega naborništva, saj je zaskrbljujoče, da je predlog podprlo kar 36 poslancev. V kolikor se ponovno pojavijo poskusi za njegovo uveljavitev bomo podprli tudi referendum in izpodbijali vnovične poskuse zakona z vsemi pravnimi sredstvi, saj je poleg vseh pomanjkljivih argumentov zanj, hkrati tudi diskriminatoren do polovice državljanov.

Novo vlado pa v luči ponovnega odprtja pogovorov o problematiki mladih sprašujemo: ”Kdaj nameravate začeti probleme mladih tudi zares reševati?”

S spoštovanjem,

Rolando Benjamin Vaz Ferreira

Predsednik Piratske stranke Slovenije