1 min read

Slepilni manever Svobode

Slepilni manever Svobode

Stranka Gibanje Svoboda se na videz poskuša distancirati od najbolj problematičnih politik Zorana Jankovića, a menimo, da gre zgolj za slepilni manever in da se v resnici njihov servilni odnos do Jankovića nadaljuje.

Gibanje Svoboda naj bi sankcioniralo svoje mestne svetnike, ki sedijo v mestnem svetu Mestne občine Ljubljana, ker so v neskladju z “uradno politike stranke” podprli izplačilo nagrade za delovno uspešnost vodstvu Zdravstvenega doma Ljubljana.¹

Mestni svetniki Gibanja Svoboda so za medij N1² pred sejo mestnega sveta izjavili, da izplačila sporne nagrade ne bodo podprli, njihov načrt je bil, da se pri tej točki vzdržijo. Po pritiskih župana so nagrado vseeno podprli.³

A tudi vzdržanje bi pri tej točki pomenilo glas v podporo nagradi. Nagrada bi bila potrjena, tudi brez glasov Gibanja Svoboda, saj je šlo za sklep, ki potrebuje zgolj navadno večino, torej da za sprejem sklepa glasuje več mestnih svetnikov, kot jih glasuje proti.

V kolikor Gibanje Svoboda izplačila nagrade res ne bi podpiralo, bi se moralo izreči proti njej in v skladu s tem tudi glasovati, skupaj z glasovi njihovih mestnih svetnikov bi opozicija namreč preglasovala županove mestne svetnike.

Tudi če se Gibanje Svoboda na vsak način trudi, da bi na ven njihova politika izgledala drugačna od politik Zorana Jankovića, temu na koncu v dejanjih preprosto ni tako.

Ne zdi se nam prav, da mediji njihovo lastno interpretacijo dogodkov povsem nekritično objavljajo, saj jim s tem omogočajo, da se izognejo politični odgovornosti za uničevanje ljubljanskega javnega zdravstva.

Interes v ozadju je postopno nižanje kakovosti javnega zdravstvenega sistema, dokler se pacienti v obupu ne obrnejo na zdravstvene sisteme zasebnih zavarovalnic.

Gibanje Svoboda je tisto, ki ima moč to morijo zaustaviti, pa tega namerno ne storijo.

¹ prt.si/svobsanmol

² prt.si/vzdrzsvob

³ prt.si/zokolob