2 min read

Samovoljne blokade s strani socialnih omrežij niso razlog za praznovanje

Samovoljne blokade s strani socialnih omrežij niso razlog za praznovanje

Donald Trump je mrtev! Naj živi Donald Trump!

Po vdoru protestnikov v stavbo ameriškega kongresa in Trumpovem nadaljnjem vztrajanju, da so volitve bile ukradene, kar je bil povod za proteste, so praktično vse večje družabne platforme blokirale uporabniške račune Donalda Trumpa.

Ta poteza je v taboru njegovih nasprotnikov požela val evforije in navdušenja. Sovražnik je v njihovem pogledu popolnoma potolčen, saj ni izgubil zgolj volitev, temveč tudi svoje najmočnejše orodje za nagovarjanje ameriških in svetovnih množic.

Pa je temu res tako? Smo videli zadnje od Donalda Trumpa? Sami menimo, da bo njegova odstranitev z družabnih omrežij dosegla ravno nasproten učinek.

Velika verjetnost je, da se bodo Donald Trump in milijoni njegovih podpornikov sčasoma povsem preselili na svoje lastne spletne platforme, ta trend v veliki meri že nakazuje omrežje Parler, rezultat pa bo še bolj razklana družba, ki se bo skozi enoumje radikalizirala, konstruktiven politični diskurz pa bo povsem zamrl. To je še toliko bolj nevarno, ko upoštevamo dejstvo, da je Trump na zadnjih volitvah prejel kar 74 milijonov glasov, kar pomeni, da se bo od skupnih platform, na katerih potekata deljenje informacij in debata postopoma pričela oddaljevati kar tretjina vseh američanov.

Namesto politične smrti ter postopne izzvenelosti in nerelevantnosti, ki si jih je z izgubo volitev in podpihovanjem nasilnih protestov malodane zagotovil, je v očeh svojih podpornikov Trump sedaj postal mučenik. V kolikor Demokratska stranka, ki je dobila večino tako v spodnjem kot zgornjem domu in s tem zgodovinsko priložnost, radikalno ne spremeni svoje politike, tako da bo pričela delovati v korist državljanov, in bodo razlogi, ki so Trumpa sploh spravili na oblast, ostali nenaslovljeni, se nam v prihodnosti lahko obeta povratek Trumpa v še hujši obliki.

Samovoljne blokade s strani družabnih omrežij niso razlog za praznovanje, tudi če so njihova žrtev ljudje z diametralno nasprotnimi političnimi stališči, saj ni nikakršne garancije, da se ne bodo tehnološki giganti, ki so Trumpa sicer tolerirali več kot štiri leta, na enak način spravili tudi na vas, ko storite nekaj kar ni v njihovem interesu. Tako je npr. twitter račun najboljšega portala za brezplačno dostopanje do znanstvenih člankov, Sci-hub, že bil ukinjen.

Cenzura ni in ne sme biti odgovor na širjenje dezinformacij, saj se slednjemu lahko zoperstavimo le z argumentirano kritiko, ki je najboljše orodje zoper enoumje.

Izbris Trumpa je pokazal, da se na korporacije ne moremo zanašati, temveč morajo tovrstne odločitve sprejemati le neodvisna sodišča, za kar se v okviru Evropske unije zavzemajo piratski evroposlanci: prt.si/euppDSA