1 min read

Reševanje v času naravnih nesreč bi s sodobnim sistemom HNMP postalo učinkovitejše

Reševanje v času naravnih nesreč bi s sodobnim sistemom HNMP postalo učinkovitejše

Žal se je tudi tokrat ob katastrofalnih poplavah izkazalo, da poleg krepitve služb, ki izvajajo naloge zaščite in reševanja, potrebujemo tudi namenske reševalne helikopterje.

V najbolj kritičnih trenutkih, postane sistem helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) izredno nezanesljiv, saj helikoptersko reševanje opravljajo večnamenski vojaški in policijski helikopterji, ki imajo več prioritet.

Namenski reševalni helikopterji so hitri, okretni in omogočajo hitro odzivnost reševalnih ekip. Reševanje ponesrečencev z večnamenskimi helikopterji je zastarela praksa, ki so jo drugod po EU opustili.

En namenski reševalni helikopter stane 9 milijonov evrov, po zagotovilih strokovnjakov bi za pokritje celotne države potrebovali 4 takšne helikopterje v skupni vrednosti 36 milijonov evrov.

S takšno ureditvijo bi rešili številna življenja in preprečili številne komplikacije pri ponesrečencih. Reševanje v času naravnih nesreč bi s sodobnim sistemom HNMP postalo učinkovitejše, saj bi se z vojaškimi in policijskimi helikopterji odlično dopolnjevali.

Vse politične stranke, ki tvorijo trenutno koalicijo so se strinjale z ureditvijo sistema helikopterske nujne medicinske pomoči, a so s tem odlašale več kot eno leto.¹

Stroka na to problematiko opozarja že desetletja, skrajni čas je, da ji prisluhnemo.

¹ prt.si/hnmp22