1 min read

Pričetek pobude "Freedom to Share"

Evropska državljanska pobuda Freedom to Share (“Svoboda do deljenja”) je danes prek spletne strani freesharing.eu pričela z zbiranjem podpisov, s katerimi želi pozvati Evropsko komisijo k reformi avtorskega prava, da bo to pravično do ustvarjalcev in uporabnikov.

Cilj iniciative je legalizacija zasebnega in nekomercialnega deljenja vsebin, kar pomeni, da bi državljani lahko uporabljali t. i. p2p omrežja, poznana tudi pod izrazom torrenti, ne da bi bili zato kazensko preganjani. Obenem pa bi se s takimi spremembami lahko zagotovilo tudi pošteno plačilo avtorjem, ki so sedaj izigravani s strani velikih platform à la Youtube in Netflix.

“Ali je prav, da avtorske pravice preprečujejo deljenje? Trenutna zakonodaja, ki prepoveduje deljenje avtorskih del resno ogroža dostop do znanosti in kulture, ki ga kot temeljno človekovo pravico opredeljuje 27. člen Splošne deklaracije človekovih pravic.“ – Marco Ciurcina, italijanski odvetnik, glavni govorec iniciative.

Za uspeh pobude je potrebno skupno zbrati milijon podpisov in izpolniti kvoto v vsaj sedmih državah članicah. Evropska komisija bi nato morala organizirati javno razpravo in bi lahko predstavila zakonodajo, ki bi sledila zahtevam iniciative. Komisija lahko zahteve tudi zavrne, a mora v tem primeru razloge podrobno pojasniti.

“Naš cilj je javnosti poslati sporočilo, da filtri vsebin niso rešitev. Evropsko direktivo o avtorskih pravicah je potrebno spremeniti, predvsem 17. člen, ki ga je potrebno povsem izbrisati! Evropska unija potrebuje pravično ravnovesje med interesi uporabnikov in ustvarjalcev, ne pa ukrepov, ki na dolgi rok vodijo v cenzuro.” – Gregory Engels, organizator iniciative v Nemčiji.

Evropsko državljansko pobudo organizira skupina aktivistov, s podporo organizacij v osmih evropskih državah, po večini piratskih strank in drugih, ki se zavzemajo za prost dostop do informacij.

Kvota za Slovenijo je 5640 podpisov. Čeprav slovenska zakonodaja načeloma že upošteva izjemo za deljenje vsebin v nepridobitne namene, se zaradi morebitnega prenosa spornih členov Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu to v kratkem lahko spremeni. Zato je podpis iniciative pomemben tudi za nas, saj si tako povečamo možnosti, da se ohrani in celo izboljša naša trenutna, smiselna ureditev.