1 min read

Preganjanje brezdomcev

Preganjanje brezdomcev

Kaznovanje brezdomcev zaradi nespoštovanja policijske ure je najnovejši odraz brezčutne oblasti, ki si po nepotrebnem pljuva v lastno skledo.[1]

Kapacitete slovenskih zavetišč so izrazito premajhne in ne omogočajo človeku primerno zasilno prenočitev vsem brezdomnim. Epidemija in potrebni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb so ta problem še nekajkrat poslabšali.

Zadnje, kar v takšnih razmerah brezdomci potrebujejo, sta pregon in pisanje kazni, plačila katerih si tako ali tako ne morejo privoščiti.

Socialne službe, Ministrstvo za socialo in tudi policija bi se stisk brezdomcev med epidemijo morali lotevati z zagotavljanjem primerne oskrbe in prostorov, namesto tega so se raje delali, kot da problema ni, sedaj pa ga očitno poskušajo z ulic agresivno "očistiti".

Brezdomstvo je simptom sistemskih težav naše družbe in rezultat preštevilnih zgrešenih politik dosedanjih vlad. Šibko gospodarstvo in katastrofalne razmere na nepremičninskem trgu bodo na revščino in neko obliko brezdomstva obsodile še tisoče, zato sta dodatna marginalizacija ljudi na robu in ignoriranje problematike nesprejemljivi.


  1. http://prt.si/globebrezdomcem ↩︎