1 min read

Predlogi za krepitev neposredne demokracije

Predlogi za krepitev neposredne demokracije

Že mnogokrat videni vzorci se znova ponavljajo. Oblast mnenje državljanov in civilne družbe ignorira, in na vse možne pritlehne načine omejuje neposredno izvrševanje ljudske oblasti. Tokrat z omejenim delovanjem upravnih enot, zamikanjem referendumskega datuma v čas dopustovanj, ter z “napako“ pri določitvi volilnih enot.[1]

Okrepitev neposrednega izražanja volje ljudstva je osrednja tematika programa Piratske stranke.[2] Tretji člen ustave veli, da je Slovenija država vseh svojih državljank in državljanov, ter da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, ki to izvršuje tudi neposredno.

Nujno moramo uzakoniti dva referendumska dneva, kjer bi dvakrat letno odločali o referendumih.

S tem bi preprečili politične manipulacije razpisov referendumov in pocenili stroške večjega uveljavljanja neposredne demokracije, ki se jih skoraj vedno navaja kot razlog proti referendumom. Izvajanje referendumov je strošek, a mnogo manjši od škode, ki vsakokrat nastane, ko imamo na oblasti garnituro, katere samovoljnosti ni moč z ničemer drugim omejiti.

Predlagamo tudi uvedbo predlagalnega referenduma, kjer bi volivke in volivci glasovali o sprejetju zakona, vloženega v proceduro državnega zbora.

Skupaj s podaljšanjem roka zbiranja in zmanjšanjem števila zahtevanih podpisov za referendum bi že znatno izboljšali pogoje, da volja ljudstva postane pogosteje neposredno izražena.

Povsem odpraviti bi morali tudi možnost prepovedi referenduma glede proračunskih in obrambnih vprašanj.


  1. https://prt.si/zamikdatum ↩︎

  2. https://prt.si/neposrednademos ↩︎