1 min read

Potrebujemo reformo trga digitalnih storitev

Potrebujemo reformo trga digitalnih storitev

Twitter pod lastništvom Elona Muska ponazarja vse, kar je narobe s trenutnim stanjem na trgu digitalnih storitev.

Novinarjem in vidnejšim posameznikom, ki so bili v preteklosti kritični do Muska, ali ga kako drugače ujezili, Twitter ukinja račune. Ukinili so tudi vse povezave na omrežje Mastodon, ki predstavlja odprtokodno in decentralizirano alternativo Twitterju.¹

To se zgodi, ko vso odločevalsko moč skoncentriramo v roke enega ali le nekaj posameznikov; svoboda govora, varstvo zasebnosti, plačljivost določenih osnovnih storitev, zasvojljivost platforme, omejevanje konkurence … vse to postane predmet arbitrarne odločitve lastnikov.

A ni samo Twitter tisti, kjer uporabniška izkušnja trpi pod težo pritiskov lastnikov, večina digitalnih storitev, kjer uporabniki interneta preživljamo svoj čas, nadzoruje le peščica podjetij, ki svoje monopole le dodatno utrjujejo in uničujejo konkurenco.

Trg mobilnih aplikacij obvladujeta le dve podjetji (Apple² in  Google³), če se njima kako zamerite oz. vas vidijo kot konkurenco, vaša aplikacija ne bo uvidela luči dneva.

Socialna omrežja na drugi strani obvladujejo Facebook, Twitter in TikTok, ki svoj položaj s pridom izkoriščajo za omejevanje konkurence.

Zato je toliko bolj pomembno, da na evropskem nivoju sprejmemo jasna pravila, ki bodo veljala za vse ponudnike digitalnih storitev. Akt o digitalnih storitvah⁴, ki so ga piratski evroposlanci pomembno sooblikovali, med drugim vsebuje:

➡️ Obvezo po razkritju delovanja algoritmov večjih platform in omejevanje njihovega delovanja v skladu z regulacijami.

➡️ Zahtevo po interoperabilnosti platform (kar omogoča razcvet konkurence).

➡️ Uveljavitev možnosti pritožbe zoper ukinjen profil ali izbris vsebine.

¹ prt.si/mastban
² prt.si/appkonk
³ prt.si/gdecom
⁴ prt.si/digititan