1 min read

Podpora zaposlenim na RTV

Podpora zaposlenim na RTV

Izražamo podporo zaposlenim na Radioteleviziji Slovenija, ki so se postavili v bran neodvisnosti RTV.

Nerazumne programske odločitve, ukinjanje ter prestavljanje določenih sicer uspešnih in pomembnih oddaj, kot sta Globus ali Tarča, in zlorabljanje drugih oddaj za politično propagando, so rezultat skoraj popolnega prevzema RTV s strani nastavljencev trenutne vlade.

Pritiski zoper nacionalno televizijo so stalnica vseh slovenskih vlad, v takšni ali drugačni obliki je poročanje v svojo korist poskusila prek različnih vzvodov izsiliti čisto vsaka vlada.

Rešitve za ureditev stanja vidimo v temeljiti reformi RTV in javnih medijev, s katero bi del upravljanja javne televizije prenesli neposredno na državljane.

V primeru, da prihodnja vlada izvede le čistko kadrov te vlade, ne odstrani pa vzvodov za politično podrejanje RTV, se bo situacija slej ko prej ponovila.

Izkušnje iz tujine, predvsem sosednje Madžarske, kažejo, da si s podreditvijo medijskega prostora lahko avtokrati podredijo celotno državo.

Na RTV gledamo kot na ključen branik svobodnega in profesionalnega novinarstva ter pravice do obveščenosti. Njeno poročanje mora biti v javnem in ne vladnem interesu.