1 min read

Pobudnikom referenduma v Rogaški Slatini je uspelo zbrati dovolj podpisov

Pobudnikom referenduma o gradnji 106 metrov visokega stolpa Kristal v Rogaški Slatini je uspelo zbrati dovolj podpisov za sklic občinskega referenduma!

V sredini septembra smo se na vabilo pobudnikov udeležili tiskovne konference ob pričetku zbiranja podpisov za referendum o gradnji stolpa, kjer smo predstavili svoje mnenje o stolpu in referendumski pobudi: prt.si/referendumrogaska

Projekt nima ustrezne osnovne finančne dokumentacije, iz katere bi lahko razbrali načrtovane dohodke iz naslova vstopnin ali pa ocene morebitnih koristi in škode za občino ter lokalni turizem, na podlagi katerih bi občani lahko razbrali, ali je stolp res smiselna poraba njihovega denarja. Dvomi o smiselnosti so posebej močni, upoštevajoč obstoječe in mnogo cenejše alternative, kot je denimo obnova starih razglednih točk na okoliških hribih.

Hkrati se finančna struktura projekta tudi venomer spreminja, naknadno dodani projekt nadhoda Sonce pa predstavlja nesmiselno porabo sredstev Eko sklada, zasebni partnerji Evropski orglarski center pa s pogojevanjem svojih visokoletečih obljub o 400 milijonskem orglarskem centru z gradnjo stolpa slednjo od občine pravzaprav izsiljujejo.

Kljub ostremu nasprotovanju in nizkotnemu odnosu občinskih funkcionarjev do pobude, grožnjam pobudnikom in celo incidentu z zastrupljenim psom enega izmed aktivistov[1] bodo občani Rogaške Slatine sedaj vendarle dobili možnost, da o usodi stolpa odločijo sami.

Več informacij o referendumski pobudi in časovnici projekta je dostopnih na: stolpkristal.com


  1. https://prt.si/zastrupitevpsa ↩︎