2 min read

Pirati bomo na evropskih volitvah nastopili s samostojno listo

Pirati bomo na evropskih volitvah nastopili s samostojno listo
Avtor slike: STA (https://prt.si/stasl1)

Pirati bomo na evropskih volitvah nastopili s samostojno listo, vodilna kandidatka bo dolgoletna članica stranke Urška Orehek, članica upravnega odbora, ki je hkrati odgovorna za upravljanje financ stranke.

Cilj naše evropske kampanje je pridobiti evropskega poslanca in javnost ozavestiti o tematikah, ki so pomembne za slovensko in mednarodno piratsko gibanje; pomen jedrske energije za zeleni prehod, spodbujanje znanosti in razvoja (tudi s spremembo avtorskega in patentnega prava), možnostih optimizaciije načina dela (delo od doma, skrajšan delovni čas), krepitev varstva zasebnosti in svobode izražanja in povečanje transparentnosti EU.

Pirati bomo volilno kampanjo izkoristili tudi za opozarjanje pred strukturami množičnega nadzora, ki so se vzpostavili v Evropski uniji. Evropol je pridobil (pre)širok mandat za svoje delovanja, njegova invazivna obdelava osebnih podatkov pa vse bolj spominja na sisteme, ki jih uporablja NSA.

Evropska komisija v spregi z lobiji prodajalcev sistemov nadzora je v zadnjem mandatu sestavila številne škodljive predloge, ki v imenu varnosti ogrožajo pravico do zasebnosti in človeško dostojanstvo. Med njimi je tudi predlog množičnega skeniranja čisto vse internetne komunikacije, kar bi privedlo v konec enkripcije, kot jo poznamo.

Bruselj je postal komplicirano birokratsko okolje, kjer so se v zbirokratiziranih in nepreglednih strukturah zmožni zares znajti le še lobisti. Evropa potrebuje serijo temeljnih reform, ki bodo odločevalske procese naredile bolj odprte, pregledne in demokratične.

Kandidatna lista

1. Urška Orehek

1

2. Jasmin Feratović

2

3. Nina Beyokol

3

4. Igor Brlek

4

5. Petra Kovačec

5

6. Patrik Kristl

6

7. Maja Šaver

7

8. Gregor Nemec

8

9. Leon Božič

9