1 min read

Obletnica policijskega zaplinjenja Ljubljane

Obletnica policijskega zaplinjenja Ljubljane

Danes mineva leto dni, odkar je slovenska policija z več kot 400 plinskimi naboji in vodnim topom, v katerem je bila namešana zmes solzivca in vode, zaplinila središče Ljubljane.¹

Prisilna sredstva, katerih silovitost in obsežnost je neprimerljiva s katerimkoli drugim dogodkov zgodovini samostojne države, so takrat bila uporabljena zoper protestnike, naključne mimoidoče, šolarje in tudi zoper ljudi, živeče v okolici, ki so solzivec čutili v lastnih stanovanjih.²

Šlo je za vrhunec zaostrovanja nasilja, ki ga je nad različnimi skupinami protivladnih protestnikov izvajala policija od začetka epidemije.

Danes poskuša nova ministrica za notranje zadeve oprati črn madež, ki ga zaradi svojega delovanja v zadnjih dveh letih in pol nosi policija.

Njene aktivnosti kot tudi aktivnosti celotne vlade so preskope. Preiskave zakonitosti delovanja policije in političnega vmešavanja v delo policije potekajo prepočasi, hkrati pa na vidiku ni nikakršnih resnih sistemskih rešitev zoper preširoka in slabo določena represivna pooblastila policije.

Naloga policije naj bi bila zagotavljanje varnosti, a je policija s preširokimi pooblastili in v rokah vlade, ki je le to pripravljena zlorabi, lahko vir nevarnosti, za državljane in demokratično družbeno ureditev.

Pirati smo v volilnem programu sestavili nabor predlogov za depolitizacijo policije. Le te smo poslali tudi novi vladi, žal z njihove strani nismo prejeli nikakršnih odgovorov: