1 min read

Si tudi nova vlada podreja policijo?

Si tudi nova vlada podreja policijo?

Pričevanje nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo Državnega zbora razkriva podrobnosti poskusov neposrednega vladnega vmešavanja v kadrovsko politiko policije.

Po navedbah Bobnar so od nje zahtevali čistke, odpuščanja in zaposlitve točno določenih ljudi. Med tistimi, ki so izvajali pritiske, je sam predsednik vlade Robert Golob.

Gre za kadrovsko vmešavanje v policijo in izvajanje neposrednih pritiskov na ministrico za notranje zadeve in na kandidate za generalnega direktorja policije. Imenovanje novega direktorja je bilo pogojevano z nezakonitimi pogoji, postavljenimi s strani predsednika vlade in njegove ožje ekipe.

Hkrati so bile v pričevanju izpostavljene tudi druge oblike pritiskov, med njimi medijski pritiski s strani komunikacijske ekipe Gibanja Svoboda. V pritiske naj bi bil vpleten tudi nov minister Boštjan Poklukar, ki je Tatjano Bobnar zamenjal.

Bivša ministrica trenutno stanje na policiji ocenjuje kot hujše od stanja pod vlado Janeza Janše, saj se govori eno, dela pa drugo. Stroko se popolnoma ruši in diskreditira, medtem ko so ključne reforme odložene v prihodnost.

Golob naj bi celo zahteval preložitev aretacije ruskih vohunov, da ta ne bi zasenčila zmag na referendumu.

Novi vladi in premieru Robertu Golobu pravna država in ustavni red očitno ne pomenita veliko, saj so za doseganje svojih političnih ciljev pripravljeni rušiti ključne podsisteme države, tako kot je to pred njimi počela vlada Janeza Janše.

Celotno pričanje Tatjane Bobnar je na voljo na povezavi: prt.si/bobnar