1 min read

Obsojamo ruski napad na Ukrajino

Obsojamo ruski napad na Ukrajino

Najostreje obsojamo ruski napad na Ukrajino. Ni opravičila za takšne kršitve mednarodnega prava.

Ruska federacija se je v zadnjem desetletju v mednarodni javnosti sama predstavljala kot branik proti zlorabi vojaške, politične in ekonomske moči s strani zahoda, predvsem ZDA in je večkrat tudi v praksi odigrala pomembno vlogo pri gašenju kriznih žarišč.

Zdaj je očitno, da je to bila le predstava za javnost, saj se izgovori Ruske federacije za napad na suvereno državo, tj. zaščita manjšine v Donbasu in Lugansku, ne skladajo z realnostjo na bojišču in razporeditvijo ruskih vojaških enot izven omenjenih območij.

Ruski napad na Ukrajino, celotno celino izpostavlja nevarnosti zdrsa v krizne razmere. Če upoštevamo posledice takšnega napada v svetovnem merilu, pa se odpira pandorina skrinjica podobnih posredovanj po celem svetu.

Zadnja stvar, ki smo jo po dveh letih epidemije in zapiranj družbe potrebovali, je bila nova vojna, ki lahko zelo hitro preraste v konflikt bistveno širših razsežnosti.

Z ruskim napadom na Ukrajino je postalo povsem jasno, da interes Ruske federacije ni deeskalacija konflikta, temveč njegovo zaostrovanje. Vojaška agresija zoper drugo suvereno državo po mednarodnem pravu ni sprejemljiva.

Rusija se sklicuje na povsem enako neupravičene razloge za vojaški napad, kot so bili uporabljeni v preteklosti za ameriški oziroma NATO napad na ZRJ, Irak, Afganistan, Sirijo in intervencijo EU v Libiji in se tako enako uvršča v krog kršiteljev mednarodnega prava.

Slovenija naj se v okviru mednarodne politike zavzame za takojšnjo deeskalacijo in končanje konflikta, spoštovanje ukrajinske ozemeljske celovitosti, ter v primeru, da Rusija ne upošteva teh pozivov in ne prekine z vojaškimi operacijami, pa za najstrožje mogoče sankcije proti Ruski federaciji (splošne sankcije, ne samo ekonomske proti oligarhom).

Vse vpletene akterje je potrebno vrniti za skupno pogajalsko mizo in obvezujoče doreči vse potrebno za ureditev statusa samooklicanih republik in rusko govoreče manjšine v Ukrajini.