1 min read

Malta legalizirala konopljo

Malta legalizirala konopljo

Malteški parlament je kot prvi v Evropski uniji sprejel zakon o legalizaciji konoplje za osebno rabo. Malta je s tem prehitela vse ostale države članice, ki so legalizacijo napovedale.¹

Cilji legalizacije, kot so si jo zamislili na Malti, so prenehanje pregona uporabnikov konoplje, zamejitev črnega trga ter zagotavljanje konoplje preverjene kakovosti tistim, ki jo uporabljajo.

Dogajanje na Malti bomo budno spremljali, saj bodo učinki legalizacije lažje primerljivi s slovenskimi razmerami kot pa legalizacija v ZDA in Kanadi.

Legalizacija konoplje se je po svetu doslej izkazala kot izredno koristna. Med pozitivne učinke lahko štejemo razbremenitev policije, ki se lahko namesto s pregonom uporabnikov posveča pomembnejšim nalogam, kmetje dobijo možnost dodatnega zaslužka, legalizacija ustvari tudi na tisoče delovnih mest in državnemu proračunu prinese milijone, ki jih bomo za odplačevanje dolga zdajšnje krize še kako potrebovali.

Naš predlog zakona o konoplji, ki smo ga vložili v parlamentarno proceduro leta 2018, v parlamentarni proceduri žal ni prišel tako daleč, da bi poslanci o njem lahko glasovali, saj je vlada Mira Cerarja padla, še preden bi se to lahko zgodilo. Kasnejši potop stranke SMC, s katero smo pri poskusu legalizacije takrat sodelovali, je pomenil, da se s tem projektom ni dalo več nadaljevati.

Legalizacija konoplje kljub temu še vedno ostaja ključen del našega programa. Upamo, da bodo parlamentarne stranke sposobne preiti lastne interese in bodo legalizacijo podprle, kot smo si jo z množico deležnikov, s katerimi smo sodelovali, zamislili Pirati.²

¹ prt.si/maltakonoplja ² prt.si/legalizirajmo