2 min read

IMSI lovilci: kršenje človekovih pravic!

IMSI lovilci: kršenje človekovih pravic!

Se bo kandidat za novega ministra za notranje zadeve Boštjan Poklukar ponovno zavzemal za nadaljevanje rabe lovilcev IMSI s strani policije, kljub temu, da gre pri policijski rabi tega orodja za dokazljivo prakso sistematičnega kršenja človekovih pravic?

Boštjan Poklukar, nekdanji notranji minister v vladi Marjana Šarca, se po vsej verjetnosti vrača na čelo MNZ. Ministrstvo je pod njegovim vodstvom leta 2019 pripravilo spremembe Zakona o kazenskem postopku, ki so legalizirale rabo IMSI lovilcev s strani policije.

Ustavno sodišče je del teh sprememb razveljavilo, a s strani tako notranjega kot pravosodnega ministrstva prihajajo informacije, da naj bi s poskusom legalizacije IMSI znova poskusili.

Lovilci IMSI so lažne bazne postaje, prek katerih je mogoče izvajati tajen nadzor nad mobilnimi telefoni. Gre za zelo invazivna orodja, ki jih je mogoče vsestransko zlorabljati, z njimi je mogoče tudi prisluškovati in onesposobiti telefone.

IMSI so pri svojem delovanju tudi neselektivni, kar pomeni, da policisti z njimi izvajajo napade zoper telefone vseh ljudi v širši okolici in ne le zoper osumljence v kazenskih postopkih.

Slovenska policija ima dolgo zgodovino rabe lovilcev IMSI. Njihovo rabo so več let prikrivali, ko so slednjo vendarle priznali, pa jim je takratna vladajoča politika s spremembo Zakona o kazenskem postopku omogočila, da lažne baze še naprej uporabljajo.¹

Ustavno sodišče je pred kratkim razveljavilo del  Zakona o kazenskem postopku, ki je urejal rabo lovilcev IMSI za ugotavljanje t.i. mobilne identitete. Po mnenju ustavnih sodnikov je takšna raba lovilcev v neskladju s pravico do varstva zasebnosti.²

Ministrstvo za pravosodje zdaj hiti s pripravo nove podlage za rabo lovilcev IMSI, saj si delno odločitev Ustavnega sodišča razlagajo po svoje. Pričakujemo lahko predlog sprememb Zakona o kazenskem postopku, ki bo lovilce IMSI obravnaval kot prisluškovalne naprave in jih bo moč uporabljati s sodno odredbo.³

Ministrstva za pravosodje očitno ne skrbi, da gre pri rabi lovilcev IMSI za kršitev dveh ustavno zagotovljenih pravic (varstvo osebnih podatkov in komunikacij) ne le osumljencev v kazenskih postopkih, marveč tudi vseh ljudi, čigar telefone policija ob vsaki rabi lovilca hote ali nehote napade.

Ustava Republike Slovenije je glede varstva zasebnosti veliko bolj stroga od večine drugih držav, ki se jih glede rabe lovilcev IMSI postavlja kot neke vrste zgled. Zaradi neselektivnosti orodja lahko upravičeno dvomimo, da bo njihova raba kadarkoli ustavno dopustna.

¹ prt.si/imsitel
² prt.si/imsius
³ prt.si/imscomb