1 min read

Cepivo lahko razvijemo le skupaj!

Pred kratkim so Združene države Amerike začele s kampanjo, v kateri poskušajo z visokimi vsotami denarja k sebi privabiti evropske in najverjetneje tudi tuje znanstvenike, ki iščejo cepivo za koronavirus COVID19, prav tako pa se pojavljajo tudi agresivni poskusi odkupov podjetij povezanih z razvojem cepiva [prt.si/ZDA]. Pri tem kot pogoj postavljajo, da mora biti cepivo namenjeno izključno za uporabo v ZDA.

Slovenski Pirati pozivamo Evropsko komisijo k zaščiti evropskih državljanov in prebivalcev vsega sveta pred tovrstnim egoističnim ravnanjem ZDA.

Komisijo, piratske evropske poslance, piratske stranke po vsem svetu, Vlado Republike Slovenije, slovenske evropske poslance ter kratko in malo ves svet pozivamo, da začnejo delati na vzpostavitvi finančnega podpornega sistema, ki bo služil globalnim naporom za razvoj cepiva/zdravila in zaščiti javne rabe le tega.

Kot primer dobre prakse na tem področju želimo izpostaviti mednarodno koalicijo CEPI (cepi.net), ki ocenjuje, da bo za uspešno raziskavo cepiva potrebnih še vsaj 1,8 milijard evrov.

Predlagamo tudi vzpostavitev globalnega nagradnega sklada, iz katerega se bo izplačevalo nagrade za znanstvenike, ki bodo našli rešitve za globalne problematike in jih predali v globalno neomejeno javno rabo.

Poleg tega pozivamo Evropsko komisijo da oblikuje uredbo, ki bo preprečevala dobičkarstvo in vse države članice zavezovala k medsebojni pomoči v kriznih obdobjih, saj v nasprotnem primeru Evropska unija nima prihodnosti. Brez EU pa bodo tudi največje evropske države postale marionete tujih velesil, kar je prihodnost, ki jo jasno ponazarja obravnava Združenega kraljestva s strani drugih držav po brexitu.

Prišel je prvi preizkus, ki bo pokazal, ali je svet sposoben s skupnimi močmi napasti globalno krizo. Če bomo padli že na prvem težjem izpitu, kot je COVID19, nimamo nobene možnosti preživeti bistveno hujših globalnih težav, s katerimi se bomo hočeš nočeš morali spopasti v razmeroma bližnji prihodnosti (posledice nekontroliranega globalnega segrevanja, vrnitev, mutacije in pandemije skoraj-iztrebljenih bolezni zaradi necepljenja, neučinkovitost antibiotikov ...). Zato upamo na čim širšo politično in civilno podporo temu predlogu.