TTIP in ISDS prinašata konec Evrope, kot jo poznamo!

Objavljeno v kategoriji Avtorske pravice, Mednarodni sporazumi, Transparentnost, TTIP, Zakonodaja.

Avtor: Žan Knafelc

Prejšnji vikend sem se kot edini predstavnik iz Slovenije ter aktivist nevladne organizacije Brez izgovora Slovenija udeležil usposabljanja v Bruslju. Usposabljanje je bilo namenjeno globljemu spoznavanju ISDS-ja ter novega predloga Evropske komisije, ICS-ja. V tem prispevku bi rad predstavil nekaj ključnih težav tega sporazuma, kot tudi poudaril nesmiselnost novega predloga Evropske komisije.

Nekateri izmed vas ste prav gotovo že slišali za TTIP, dogovor med Evropsko unijo ter ZDA, ki naj bi po besedah Evropske komisije prinesel rast BDP-ja ter nova delovna mesta. Prav tako ste verjetno že slišali za potencialno grozovite posledice tega sporazuma, kot so klorirani piščanci, privatizacija voda, nepreverjena gensko spremenjena hrana, in še bi lahko naštevali.

Pa vendar le malo Evropske javnosti pozna drugo poglavje TTIP-ja, preprosto poimenovan »Investment«, oz. po slovensko »Naložbe/Investicije«. Poglavje se pojavlja v večini mednarodnih sporazumov, prav tako pa se z njim pojavlja ogromno težav. Večina ga pozna pod kratico ISDS (Investor-state dispute settlement), ki bi jo lahko v grobem prevedli kot »Zaščita naložb in mehanizem reševanja sporov med vlagatelji in državo«.

Sam koncept je nadvse preprost: Tuja podjetja investirajo v neko državo (npr. odprejo novo tovarno) in v zameno zahtevajo nekatera temeljna zagotovila, da država ne bo škodovala njihovem delovanju. Sliši se preprosto, vendar z natančnejšo analizo besedila, ter poznavanjem zgodovine ISDS-ja kar hitro pridemo do sklepa, da je to poglavje neustavljivo orožje mednarodnih korporacij proti Evropi kakršno poznamo.

Sam sporazum določa, da ima država vso pravico spreminjati zakone v skladu z javnim interesom, vendar pa določeni členi tega sporazuma omogočajo, da tuje korporacije lahko na mednarodnih sodiščih zahtevajo odškodnino za izgubljen dobiček.

Sliši se logično, mar ne? Pa vendar, ta sporazum dovoljuje, da lahko podjetje toži državo tudi v primeru, ko država npr. dvigne minimalno plačo, saj s tem podjetje izgubi del dobička!  Si predstavljate, da mora država zato, ker hoče poskrbeti za svoje državljane, plačati gromozanske odškodnine korporacijam? Prav to omogočata TTIP in ISDS.

Če še vedno niste prepričani kako močno je to orožje v rokah korporacij mi dovolite, da vam na kratko predstavim dva primera tožb, ki so se že zgodile na podlagi podobnih sporazumov:

 • Urugvaj je leta 2009 sprejel strožjo zakonodajo, na področju prodaje cigaret. Od sprejetja zakona, so morale vse škatlice cigaret vsebovati slikovna ter pisna opozori o škodljivosti kajenja. Vendar pa je kmalu zatem Philipp Morris, največji proizvajalec cigaret, vložil tožbo na arbitražnem sodišču, v kateri je od Urugvaja zahteval 2 milijardi dolarjev odškodnine ter prenehanje izvajanje zakona. Tožba je še vedno v teku, vendar vse kaže na to, da bo Urugvaj moral ugoditi zahtevam Philip Morrisa.
 • Romunija je prepovedala odprtje rudnika zlata, ki ga je na njihovih tleh želelo odpreti Kanadsko podjetje Gabriel Resources, saj bi odprtje takšnega rudnika prineslo veliko onesnaženje lokalnega okolja ter povzročilo zdravstvene težave prebivalcem v okolici. Ker pa je Romunija že pred časom podpisala ISDS sporazum s Kanado, jih sedaj podjetje Gabriel Resources toži zaradi prepovedi, in sicer za kar milijardo dolarjev! Romunija se še vedno bori na arbitražnem sodišču, vendar tudi v tem primeru vse kaže na zmago podjetja.

Hej hej, ampak še vedno o tem, ali bo država morala plačati odškodnino odločajo sodišča, ki pa so neodvisna in nepristranska, mar ne? Na žalost to ne drži. Tako imenovana »sodišča« so sestavljena iz treh arbitrov, ki odločajo o celotni zadevi. Seveda so po definiciji »nepristranski«, vendar kaj ko večina teh arbitrov oz. »sodnikov« dela prav za mednarodne korporacije. Težava je tudi v tem, da pritožba na njihovo odločitev ni možna. Češnjico na vrhu torte pa doda tudi dejstvo, da je njihova plača kar 2000 USD na uro! In vse stroške v primeru izgubljene tožbe seveda plača država. In stroški so lahko zelo visoki , v večini primerov več milijonov dolarjev!

Evropska komisija je objavila, da ISDS-ja ne bo v TTIP sporazumu, in za trenutek je vse kazalo na to, da se bomo izognili najhujšemu. Sporočilo je bilo: ISDS je mrtev. Pa vendar, ISDS je še vedno živ in brca, vendar tokrat pot novim imenom, Investment Court System, ali na kratko ICS. Komisija je spretno preimenovala arbitre v »sodnike« ter arbitražna sodišča v »mednarodna sodišča«, kar pa ne pripomore k nepristranskosti in neodvisnosti le teh. Prav tako v ICS-ju še vedno najdemo vse ključne problematične člene, ki omogočajo izkoriščanje tega mehanizma v prid korporacijam.

Če se ne bo nič spremenilo (in samo od sebe se ne bo) bomo kmalu tudi naslovnica slovenskega časopisa ponašala naslov: »Monsanto iztožil 2 miljardi dolarjev odškodnine zaradi prepovedi gojenja GSO v Sloveniji, naša država pa mora plačati še za 8 milijonov dolarjev sodnih stroškov.« Vendar pa obstaja še večja nevarnost. Nekatere države, ki imajo manjši proračun (mednje spada tudi Slovenija) bodo pred spremembo zakona dobro premislile, saj lahko pričakujejo tožbe, ki pa si jih kot manjše države ne bodo mogle privoščiti. In tako bomo državljani pristali v rokah mednarodnih korporacij, saj država ne bo več imela dovolj velikega vpliva na zakonodajo.

Nihče med nami si ne želi jesti gensko spremenjene hrane ter kloriranih piščancev, nihče si ne želi obleči majice, ki je bila proizvedena z rakotvornimi kemikalijami, prav nobeden izmed nas ne želi dočakati dne, ko bodo korporacije prevzele oblast nad Evropo ter svetom, pa vendar se to dogaja prav sedaj!

Potrebno je ukrepati sedaj! Delite to sporočilo med svoje prijatelje ter znance. Od svojih izvoljenih predstavnikov v parlamentu zahtevajte pojasnilo, zakaj podpirajo tak sporazum. Še naprej spremljajte dogajanje na temo TTIP-ja ter drugih škodljivih sporazumov, zahtevajte javna pojasnila dokumentov s strani Evropske Komisije, saj bo v nasprotnem primeru le ta še naprej delovala brez kakršnihkoli zadržkov!

Ker sem prejel veliko komentarjev na temo: “GSO ni nujno škodljiv” in podobno, naj tukaj poudarim, da sam nisem proti napredku, vendar pa sem proti temu, da se na trgu prodaja hrana ter živila, za katere še ne vemo kakšne dolgoročne posledice lahko povzročijo na naš organizem. Podobno kot pri tobačni industriji: Cigarete so bile kar dolgo izdelek brez kakršnihkoli regulacij, saj ni bilo nobene študije o njihovi škodljivosti. Šele ko je svetovna javnost spregledala, kakšno škodo povzroča tobačni dim, so države začele sprejemati regulacijske zakone proti tobačni industriji. Podobno je pri GSO, zaenkrat še ne vemo kakšne posledice lahko povzročajo, vendar pa bi s sprejemom TTIP-ja posredno dovolili prodajo le teh tudi na Evropskem trgu, še preden bi uspeli dokazati njihove prednosti, ali škodljivosti!

Glede na zapis na spletni strani naša vlada podpira TTIP, saj nikjer ne omenja možnih negativnih učinkov sporazuma!

Več mojih prispevkov si boste v prihodnosti lahko ogledali tudi tukaj: http://ttip-slovenija.blogspot.si/

tldr-ttip_bigger

25 komentarjev na „TTIP in ISDS prinašata konec Evrope, kot jo poznamo!”

 1. Brez besed sem!!! Ljudje si zatiskajo oci, kot da se to ne dogaja na nasem planetu! Evroposlanci pa razen enega mislijo na svoja korita, ki jih mi davkoplacevalci obolno polnimo! SRAMOTA!!!! Druge besede se sedaj ne spomnim.Fuj, se lahko napisem

 2. Če to sprejmejo naši vrli politiki,si lahko samo še grop skopljemo,pa to ni res ,kaj se dogaja samo zaradi denarja.

 3. Aktivnoati vaše stranke spremljam že od časov, ko je bila samo gibanje in zanima me naslednje: ali je nasprotovanje GSO vaše osebno stalisšče, ali stališče Piratske Stranke? Za GSO je bilo oprajeno veliko znanstvenih študij, ki so pokazale, da so gensko spremenjena živila varna. Nasprotno ne obstaja niti ena študija, ki bi kazala na kaksne splošne nevarnosti GSO. Res je tudi, da se rastline v naravi naključno gensko spreminjajo same, kar je bolj nevarno, kot kontrolirane spremembe. Upam, da tukaj ne gre za nekakšen populizem.

 4. Blog odraža stališče avtorja.

  @Jan Mulec
  Kar se stališča stranke do GSO tiče: V stranki ravno oblikujemo stališče do tega vprašanja, lahko pa vam na kratko osvetlim naše izhodišče. GSO je tehnologija. Pirati vsekakor nismo proti samemu konceptu znanja in tehnologije. Kako pa se to tehnologijo uporablja, razvija – torej regulacija – ter kako se ta povezuje z drugimi tematikami (npr.: patenti) je pa stvar precej kompleksnejše diskusije.
  Upam da bomo v kratkem lahko objavili kakšno bolj podrobno in razdelano stališče.

  Lahko pa vam na osebni noti povem, da se vedno trudimo stališča oblikovat na realnih argumentih in znanstvenih dognanjih, ne na populističnih spinih ene ali druge strani.

 5. Ljdje, sam nisem v gibanju ali katerikoli stranki. Zagotovo pa vam lahko povem da stvar ni samo v sprejemu vrste hrane ki nam jo bodo vsilili, temveč o strategijah korporacij in svetovnih bogatašev ki stojijo v ozadju. Gre se zato da ciljajo na prevladovanje ekonomije celih držav in s tem spreminjanje oziroma vpliv na zakonodaje in nenazadnje na življenja prav vsakega izmed nas !
  Zato predlagam zelo podrobno spremljanje takih zadev in objektivno ocenjevanje le teh. Osebno pa sem več kot prepričan da te mega korporacije sigurno ne delajo v dobro navadnega (povprečnega) človeka.

 6. @Rok Hvala za odgovor! Sicer se strinjam z marsičem napisanim v blogu in z dejstvom, da je zakonska ureditev GSO kompleksnejša tema. Pride lahko namreč do nekaterih praktičnih težav, na primer s patenti, ki ste jih sami omenili. Uporaba GSO je trenutno na internetu zelo vroča tema, znanstvena podlaga pri razpravah pa pogosto zelo šibka, zato rad na korektnost opozarjam zgodaj.

 7. Jan Malec preberi knjigo Semena uničenja – William Engdahi in ti bo vse jasno. Veliko študiji je pokazalo izjemne nevarnosti GSO, med drugimi zaradi gensko spremenjene soje tudi nenadne smrti dojenčkov!

 8. Kadar se človek loti česarkoli z namenom dobička, se se to izteče v gromozansko škodo za naravo in človeštvo, torej za cel svet. V bistvu kapitalizma je delanje škode, da bi lastniki imeli dobiček. Če ne gre drugače, se poslužijo tudi vojne, tudi svetovnih razsežnosti. V tem blestijo ZDA, ki so varuh take ureditve. Pridnega Slovenčka so vedno učili, da ne gre paktirati s hudičem. A tokrat nismo pridni, tokrat smo NADposlušni. Kjer udari korporacija, tam trava ne raste!

 9. Jaz v gensko spremenjeni hrani ne vidim problema, pa biologi tudi ne. Je pa dober način za vnašanje strahu med rajo.

 10. Kdaj bo te naše KVAZI DOKTORJE srečala pamet saj njihovo razmišljanje nas vse samo pelje v pogubo.,

 11. A si je kdo sploh prebral dokumente, ki govorijo o TTIP? Glede na to da pogajanja potekajo že od leta 2013, šele zadnje čase pa se pojavljajo taki članki. Lahko samo ugibam, ampak meni se zdi da so vse te peticije in članki napisani po informacijah govoric in objav na forumih. Velikokrat se zgodi, da se pišejo članki in novice na temo, ki je kontroverzna z uporabo govoric oz. še bolj grdo z uporabo ponarejenih dokazov (primer: Planed Parenthood v ZDA, kjer zaradi prirejenih posnetkov “novinarjev pod krinko” o “prodaji” darovanih splavljenih zarodkov, ljudje napadajo klinike in osebje Planed Parenthood).

  A bi se lahko dodalo kakšne vire, ki podpirajo trditve v tem članku, ker kar se tiče javno financiranih struktur, kot so oskrba z vodo, zdravstvo, izobraževanje,… bo to ostalo javno in pod vplivom posamezne članice in sistem bo deloval enako kot sedaj, le da bo izbira ponudnika večja in članica lahko še vedno brez posledic zamenja ponudnika, kot je bilo to do sedaj. To je zapisano v osnovnih pogojih, pod katerimi je EU sploh vstopila v pogajanja.
  Vir: http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1230
  povzetek pogojev o javno financiranih strukturah je zapisan v sledečem pismu: http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2015/february/tradoc_153172.pdf

  Kar se pa tiče tožb držav s strani podjetij, pa nimam veliko informacij ampak iz informacij v teh pismih, ki omenjajo podobno temo, bi rekel da je možno da se je zgodilo sledeče: tuje podjetje je zakonito kupilo zemljišče v tuji državi, in ko je zaprosilo za dovoljenje za kopanje rudnika, je bilo dovoljenje zavrnjeno na podlagi tega da je drugače legalni lastnik zemljišča tujec. Če tuji lastnik ozemlja ne more delati istih stvari kot drugi “lokalni” lastniki, potem je to diskriminacija, ki je v večini držav že tako proti zakonu (omemba v prvem odstavku zadnjega lista zgoraj omenjenega pisma).

 12. Že dolgo spremljam razprave ZA in PROTI gensko spremenjenim organizmom in po vsem, kar vem, tudi sama mislim, da gensko spremenjeni organizmi niso nič bolj nevarni, kot kaj drugega. O tem so se izjasnili vrhunski slovenski znanstveniki, ki zagotovo niso v konfliktu interesov. Glede možnosti, da bi katerakoli korporacija hotela uveljavljati svojo voljo nasproti katerekoli suverene države pa imam kot politologinja mednarodnih odnosov zelo trdno stališče: to je omejevanje državne suverenosti, oz. napad nanjo. To morajo vedeti tudi državljani, zato, da si politiki ne bi slučajno privoščili delovanja v tej smeri, to bi bila veleizdaja.
  Kar lahko družboslovnci in humanisti razumemo pri trdnih znanosti, kakršna je tudi genetika in njihovih izpeljavah v genskem inženiringu je sicer res bolj podvrženo nekakšni veri in logičnemu sklepanju, ampak kaj potemtakem reči k dejstvu, da se diabetes že dolgo uspešno zdravi z inzulini, ki so pridobljeni z genskim inženiringom? Ali kdo dvomi v sodobni inzulin? Pa se ta ne procesira v prebavilih, tako kot (GSO) hrana, temveč gre naravnost v kri in do vseh celic telesa, da “odpira” vrata krvnemu sladkorju.

 13. Pravijo, da upanje umre zadnje. Pa to sploh ne drži več, vsaj pri nas ne. Pravico nam deli pol milijona najpametnejših in najboljših sinov in hčera, našega naroda. Zidar, černigoj jankovič bi v normalnih državah vrnili vse sposojeno nazaj in na Dobu spoznavali deželo cvička, a pri nas ne. Naši inšpektorji, že imajo pravico vkleniti ostale , miljon in pol, samo zato, če reče, da nima računa, ker ni nič spil v bifeju. Vaša ideja je hale vredna, a je rezultat znan že v naprej. Krivi smo si pa sami, saj takrat ko je treba, nismo enotni. Spomnite se Marka Bulca in proti kandidata Drnovška. In potem nam ljudje, ki jim vsak fotelj paše, razpredajo svoje misli o stvareh, ki jih slišijo od prelagateljev na raznih banketih.

 14. Točno to kar pravi Mati Kevlišar je najbolj važno. Piratska stranka lahko glas razuma predstavlja le tako, da tudi raven debate dvigne. Brez citatov, brez linkov, brez objektivne predstavitve problema(za-proti) in brez predloženih dokazov ( raziskave, citati zakonov in dobra predstavitev mnenj strokovnjakov) je to nemogoče. Tisti ki smo navajeni tovrstnega razmišljanja in takih virov informacij, enostavne ne moremo jemati člankov, kot je ta, resno.
  Tudi pri referendumu o spremembi družinskega zakonika bi morala piratska stranka predstavljati tisti pol, ki se ukvarja z laganjem, ki preučuje trditve nasprotnikov itd., citira zakonik in ne samo izraža mnenje o tem kaj naj bi po njihovem bilo.
  Če se raven podajanja mnenj ne dvigne bo s stranko konec. Takšen pristop h gso in nuk2 pa tudi TTIP bo pomenil zapravljeno priložnost. Nivo razprave bi morala stranka dvignit, ne pa ubrati stila ZL in podobnih, ki imajo volilce z že ustvarjenim mnenjem.

 15. Kako pa kaj vprašanje vse manj čebel na naših poljih in nasploh – tudi to je lahko posledica tovrstnega vmešavanja človeka. Kadar človek v svojem kratkovidnem interesu (predvsem ekonomskem) vsili nekaj, kar za Naravo ni primerno (zavedati bi se morali predvsem tega, da je človek le del Narave in ne obratno, kar si kar naprej želi v svojem pohlepu po regulaciji in nadzoru vsega okoli sebe in naj je ne poizkuša generalno spreminjati, spet le sebi v prid), se na daljši rok velikokrat izkaže za neustrezno. Predvsem pa za nevarno. Sem za nadzorovano uporabo jedrskega goriva, vendar šele takrat, ko bo človek sposoben za to. Ker smo ravno v času Černobilske nesreče in ne tako daleč nesreče na Japonskem, lahko rečem le to, da smo za uporabo te tehnologije nezreli in nesposobni. Če dodaš zraven še nekaj človeškega pohlepa po slavi ali denarju, je stvar jasna in je pričakovati, da se mora nekaj takega zgoditi. Enako velja za prehrano. Nekdo je zgoraj napisal, da je za znanstveni napredek. To sem tudi sam. Vendar delajmo te stvari res s počasnimi in premišljenimi koraki (danes lansiramo spremembe po tekočem traku, preizkušamo in testiramo jih pa kar “v živo”). Ne da delamo eden tako in drug drugače. Tako pri teh stvareh ne gre. Če daš v uporabo GSO spremenjeno poljščino na eni njivi, ni nobene garancije, da se spremenjeni pelod ne prenese z vetrom ali kakšnim drugim opraševalcem, na drugo oddaljeno rastlino. S tako spremenjenim genskim zapisom, nihče ne ve, kaj se bo v nekontroliranem okolju zgodilo. Narava pri genskih spremembah zna dokaj dobro upravljati. Kadar pa se tega loti človek, se te spremembe ne zgodijo na posameznih predstavnikih istih organizmov, ampak jih lansiramo na stotine, tisoče tovrstnih primerkov hkrati. Je to še počasen in hkrati pozitiven izločevalni način evolucije organizmov, kot to počne Narava? Narava je že zdavnaj pokazala, da genske spremembe zelo dobro pozna, saj ljudje iz raziskovanja evolucije življenja, poznamo marsikatero “slepo ulico”, ki se iz različnih razlogov ni izkazala, kot najboljši “poizkus” . Narava je nadaljnji razvoj tovrstnih organizmov znala sama ustaviti. Ali bo v primeru, da se izkažejo človeško spremenjeni GS organizmi za napačne ali celo nevarne, narava znala te ustaviti oz. uničiti. Če ne, jih bo znal človek? Kaj če se ne bo dalo ustaviti, kdo bo prevzel odgovornost za tak hazard. Nihče saj to je v človeški naravi – je to res naša pravica? To bomo šteli kot posredno škodo, kot je posredna škoda na 100.000ih ljudi, mladih in starih, kdo ve katera generacija že, ki je in še bo ob zdravje zaradi jedrskih nesreč ali poizkusov. Nihče jim tega zdravja ne more in ne bo vrnil. Preživeli ga bodo tako kot ga pač bodo. Je za vas to odgovor, s katerim bi se zadovoljili, če bi imeli neko okvaro, za katero bi Vi mislili, da je posledica takih tehnologij?
  In na koncu, čeprav bi glede na številčnost moral najprej pisati ravno o tem, kje so vsi ostali organizmi, ki sestavljajo mozaik Narave. Koliko je teh organizmov že propadlo, zaradi milo rečeno človeškega neznanja (pohlepa po narediti svet bolj po meri Človeka, pa še to samo po meri nekaterih znotraj iste vrste, ki so privilegirani in ne po meri cele Narave) . Napisal sem kar veliko, saj so stvari medsebojno povezane. Ravno zaradi medsebojnega vplivanja in veliko parametrov, so tovrstne igrice zelo nevarne in nisem prepričan in človeštvo me ni prepričalo, da smo temu zares kos. Tudi šaha ne znajo vsi dobro igrati, čeprav poznajo pravila igre. Veliko je poizkusov, da bi z računalnikom vedno, premagali človeka, pa se to ne zgodi. Koliko je bilo preverjanj, če to sploh znamo, kaj se lahko zgodi in če se bo zgodilo, če tako spremenjen organizem pričnemo uporabljati?

 16. Na mislim razpredati tako daleč do vpliva gensko spremenjene hrane. Bolj me skrbijo naši vladajoči hlapci,ki tiho in na hinavski način prodajajo našo vodo. Sram me je ko naši predstavniki dajejo koncesijo za vodo na dobo 3o let z koncesnino dva milijona evrov.Ta isti kapitalist pa z to vodo letno ustvari trideset milijonov evrov dobička. /Radenska, Donat; Union,Laško, Kostela in …/
  Nekoč smo govorili o vodi JULIJANA. Pa tudi tega nismo sposobni že več ko dvajset let rešiti!
  Bojim se da bo tudi z TIPP in podobnimi zgodbami odločeno za našim hrbtom in na našem hrbtu.
  Ali res nismo sposobni upreti se takšnim odločitvam. Pa saj smo vendar mi izvolili te prodajalce naših duš!!!

 17. @Jan Malec
  Te “znanstvene raziskave”, ki govorijo v prid GSO izdelkom so večino podprte in financirane s strani FDA. FDA pa podpira korporacije.
  Sam sem kar nekajkrat zasledil, da bi naj GSO prehrana bila rakotvorna, vendar to FDA spretno skriva, saj bi s tem vse propadlo. Če pogooglaš “GMO cancer” boš našel kar nekaj člankov (mogoče tudi kako raziskavo) v tej smeri. Tudi na youtube najdeš kakše članek oz. dokumentarec.
  Jaz osebno tem študijam preveč ne zaupam, ker se vse gre samo za dobiček. Tudi nasplošno o Monsantu nisem slišal oz. prebral nič dobrega.

 18. Se sprašujem “kaj lahko tisto, kar je med mojimi, ušesi pripomore k temu, da populacija ne bo zgrmela v prepad?
  Nimam odgovora. Nimam volje. Življenje je zakomplicirano do te mere da mi osebni eksistenčni opravki vzamejo skoraj vso energijo.
  Takšen je moj svet. Slabe novice iz medijev mi pravijo da moje težave sploh niso težave, da sem lahko srečen da sem sploh živ.
  Vseeno,
  V večini teorij zarot vidim smisel… vse z enim in edinim ciljem: vedno več zaslužka za korporacije.
  Večja produktivnost na račun zmanjševanja kadra in posledično stroškov; kot stranski produkti pa stress, bolezen in posledično zmanjševanje svetovne populacije z enim samim ciljem: kopičenje moči v višjih sferah. Saj ljudje načeloma niso žleht ampak vsak hoče najboljše zase.

  Nekateri pač imajo možnost da igrajo to igro na nivoju ki večini sploh ni pojmljiva. Blagor jim… tako enim kot drugim.

  Škoda je, da zelo zavedni marginalci, kot noji v pesek; zarivajo glave v alkohol in droge potem pa jih noben ne jemlje resno oz. niso sposobni karkoli konkretno naredit… če pa komu uspe spravit na kup 200.000 glav, pa jih mediji avtomatsko ignorirajo, ker višje inšance po navodilih viših sfer po navodilih zvez in korporacij nočejo novih razsvetljenih nasprotnikov sistema.
  Velika večina intelekta pa se niti noče javno izpostavljat čeprav je to hudo narobe.
  V vsakem primeru upam da bomo zmagali… da bom doživel da bo zmagal razum.

 19. @Jan Malec me res zanima kje si potem iskal, če nisi našel nobene raziskave, kjer bi prikazali tudi težave GSO semen. Kot je pa @Aleš Balažek napisal, FDA pomaga prekrivati marsikaj velikim korporacijam s katerimi je očitno da tesno sodeluje.

 20. A so ti naši vodje že klonirani ali klorirani ali oboje? Če sprejmemo ta sporazum, smo zastonj vpisovali vodo v ustavo. Skratka prodani smo v celoti. Z vsemi sredstvi je treba ta podpis- soglasje pri na preprečiti sicer bomo samo še navadni sužnji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Postani član Piratske stranke?

Za včlanitev je potrebno zgolj izpolniti pristopno izjavo in poravnati letno članarino.

Včlani se!