Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Razlaga alfa geekov (in piratov)

5. maj, 2013 (nazadnje posodobljeno: 4. julij, 2018)
Objavljeno v kategoriji: Razno

Že nekaj časa vlada zmeda glede tega, kako bi se spopadli s pirati ali kako bi jih vsaj razumeli. Videni so kot arogantni, svojeglavi, vihravi in polni čudaških idej. Bolj zanimivo pa je, da stežka dobro sodelujejo ali dosežejo soglasje. Zakaj? Dame in gospodje, odgovor je preprost: »alfa geek«.

Kaj torej je alfa geek?

Povsod v naravi najdemo dokaze obstoja alfa samca. To je največji in najmočnejši član in zaradi tega po navadi vodja skupine ali skupnosti. Vzpostavitev alfe je preprosta; dominanten samec in izzivalec se borita. Zmagovalec postane Alfa.

Včasih Alfa ostane alfa dolgo časa in to preda svojim potomcem, a po navadi se ta položaj pridobi s fizično dominanco. Eden izmed najbolj znanih vizualnih prikazov tega je »Zora človeka«, del Kubrickovega filma iz leta 2001. Alfa jasno vzpostavi svojo dominanco tako, da uniči nasprotnika.

A preprost sistem tipičnega alfa samca v človeški družbi ne obstaja več. Namesto tega se dominanco vzpostavi s socialnim položajem, kot ga imajo župani ali kralji. Pravico prevzema je izničil zakon, kar je zmanjšalo vlogo alfa samca, istočasno pa se je zmanjšala tudi vloga fizične moči za preživetje.

A geeki v družbi so to nadaljevali, saj so se k njim ljudje zatekali. Pogosto so postali zdravniki, znanstveniki ali kaj drugega »naučenega«. To je tako znano, da je to eden izmed najbolj prepoznavnih tropov v književnosti; od otroškega genija preko pametnega tipa do raztresenega profesorja.

A s tehnološkim razvojem družbe postajajo orodja vsesplošna in močnejša ter lahko zakrijejo pogosto slabo razvito fizično prisotnost. Danes sta dobra znanost in tehnološko znanje bolj pomembna in lahko dosežeta boljši rezultat, kot le biti »velik in močan«.

Tako smo (še posebej pri odraslih) priča vstaji geekov. Čeprav so bili kapetani nogometnega moštva in vodje navijačic popularni v šoli, praviloma ne bodo zelo pomembni. Morda bodo postali zavarovalniški agenti ali prodajalci avtomobilov. Geeki pa bodo medtem služili mnogo več denarja s tehnološkimi tveganji ali kot odvetniki oz. zdravniki.

Ves čas se zavedajo drugih pametnih ljudi in se medsebojno uvrščajo v hierarhijo. Vsi poznajo »pametnost« svojih prijateljev in prav tako je tudi v večjem krogu družbe. Socialni red se vzpostavi glede na znanje in intelektualne dvoboje, ne pa s pretepanjem ali zaletavanjem z glavami. Vzpostavijo se položaji in vsi so srečni.

Tako se vzpostavi alfa geek.

Alfa geeki in pirati

Obstajajo torej alfa geeki. Že stoletja tavajo naokrog in delajo to, kar znajo; prispevajo k splošnemu napredku družbe. V zadnjih letih pa njihovo delo vedno bolj regulirajo in nadzirajo vlade in njihovo delo se od začetnih lokalnih projektov zdaj izvaja na večji lestvici.

To je večinoma zaradi izbruha komunikacijske tehnologije zadnjih trideset let. Pred tem smo za komunikacijo z ljudmi na drugi strani oceana uporabljali pošto, telefoni skorajda niso obstajali kot potrošniški material, računalniki pa so bili majhni, povezani s televizijo in so bili morda zmožni prikazati 9 barv. Poleg tega so imeli manj RAM-a, kot ga potrebuje ta spletna stran.
Danes lahko tako preprosto vzdržujem stike z ljudmi, ki živijo 100, 1.000 ali celo 10.000 kilometrov stran, kot s sosedi. Od doma lahko upravljam s podatki s tako lahkoto, kot pred petnajstimi leti ni zmogel niti komercialen sistem. (Radi bi, da umirim trideset minut tresočega videa, ga uskladim s predstavitvijo, ga predvajam na polovici ekrana hkrati z nekim drugim videom, počistim zvok in vse skupaj dam v kvaliteto 720 p? To mi je vzelo eno popoldne; pravzaprav mi je vzelo več časa, da sem ta posnetek naložil. Ko sem delal na eni izmed uredniških postaj na Comedy Centralu za eno izmed njihovih oddaj, nam je to vzelo nekaj dni.)

Ti popravki so spotoma razburili mnogo uveljavljenih igralcev poslovnega sveta. Tehnologija in inovacija sta spodkopali tradicionalna podjetja in poslovne modele (od sedlarjev do prodaj CD-jev).

Žal nam je. Preizkušamo novo stvar, ker tako to pač počnemo. Eksperimentiramo in popravljamo; če deluje, krasno, če ne, pa kaj potem. Tako družba deluje že na deset tisoče let v neštetih civilizacijah. Le v zadnjih nekaj sto letih smo začeli govoriti »Ne, vaš napredek mi ni všeč,« in pričeli proti njemu delovati z zakoni in tožbami.

Ta dejavnost je bila običajno rezervirana za verske institucije, a vlada je popolnoma drug problem. Pametni ljudje so poskušali vplivati, a so zdaj prišli do točke, kjer so – kot se za geeke spodobi – ob nedelovanju česa spremenili svoj pristop. Ker vplivanje na politične kandidate ni delovalo, je čas, da to poskusijo sami. Kandidirajo na volitvah in pravijo si pirati.

Pirati in politika

Trenutno bistvo politike je večinoma govorjenje. Cilj je najti laž, ki jo najlažje pogoltnemo. Težava v osredotočanju na laži je, da tako dobimo vodstvo, ki mora nadaljevati z lažmi, da ostane na oblasti. Takšno vodstvo, ki ustvari novo zmešnjavo, da bi z njo popravilo zmešnjave, ki so jih povzročile prejšnje laži.

»Lahko uporabite besede – pravijo mi, da vam to gre –, a besede so mehke in jih vešč jezik lahko zgnete v nov pomen. S številkami je težje. Lahko goljufaš z njimi, a ne moreš spremeniti njihove narave. Tri je tri. Ne moreš je prepričati, da bi bila štiri, tudi če jo strastno poljubiš.« – Marvolo Bent v Kako služiti denar Terryja Pratchetta.

Pirati so drugačni. Temeljimo na dejstvih oz. »številkah«, kot pravi g. Bent. Morda nimamo tako »veščega jezika«, a imamo zato veščine, ki so potrebne za delo. Drugače rečeno:

  • Običajni politiki imajo veščine, da DOBIJO delo, ki jim po navadi zelo slabo gre,
  • pirati pa imajo veščine, da OPRAVIJO delo, a tega po navadi nikakor ne znajo dobiti.

Zakaj je tako? No, ljudje mislijo, da so arogantni ali pokroviteljski, da se z običajnimi ljudmi ne razumejo in da so na nek način elitistični, ali da bodo storili nekaj »zlobno znantsveniškega«.

Prvi dve sta še kar razumljivi in kažeta, kako delujejo različni možgani. Moja žena misli, da sem pokroviteljski, ko se muči z algebro ali z računanjem, a problem je v tem, da jaz vidim problem in nato vidim odgovor. Tega ne znam razložiti, saj je preprosto »očitno«, a kar je zame očitno, je za tiste, ki ne morejo slediti, arogantno in pokroviteljsko. To je tako, kot da bi nekomu, ki je od nekdaj bil slep, poskušali razložiti modro barvo.

Zaradi tega se ljudje z njimi težko povežejo.

Tudi elitizem je problematičen. Ni ga dovolj. Govorimo o voditeljskih položajih v družbi in o možnosti reguliranja in sprejemanja zakonov, ki vplivajo na vse. Ali ni morda dobra ideja, da na ta mesta postavimo najboljše ljudi? Če se vam zdi, da bi bil »običajen človek« boljša ideja, se lahko vrnemo k izbiri z žrebom in naše zakonodajalce izberemo z naključno loterijo; takrat je bilo zvrhano mišljenja »običajnega človeka«.

Pri konceptu »zlobnega znanstvenika« je precej podobno in kot pri prvem, gre za sklicevanje na čustva (po navadi na osebno negotovost in podrejenost). V resnici so to zvijače, ki nas vodijo k stereotipom, a ti so splošni populaciji sprejemljivi. Če pa izpostavite, da je vaš trenutni zakonodajalec lažnivec ali da mu ne gre zaupati (celo/in še posebej tega ne zmorejo njihove žene), bodo ljudje rekli: »Ja, in?«

In …?

Alfa geeki delajo tudi na niansah politične komunikacije. Kot vsi ostali se temu približujejo z empiričnega vidika. S preizkušanjem, opazovanjem in ponovnimi poskusi. Morda bodo – ne, zagotovo bodo – pri rečenem in storjenem delali napake. To lahko (zopet) da vtis pokroviteljstva ali arogance (smešno je, da so tako opisali tudi zgodnji osnutek tega članka).

Ja, lahko bi kopirali star način delovanja in tudi bili uspešni, a to ni način napredka. Če bi bilo »trenutno« dovolj, bi bili še vedno v kameni dobi. Le s preizkušanjem novih reči napredujemo. Da Vinci je bil velik izumitelj in je naredil načrte mnogih letečih (in tudi vseh drugačnih) naprav. Niso delovale, a to mu ni preprečilo, da bi poskušal naprej. To je dokončno uspelo bratoma Wright. A tudi tam se nismo ustavili. Kar naprej se je preizkušalo drugačne in novejše načrte. Nekateri so delovali, nekateri niso in nekateri so bili katastrofalni, a pomembno se je spopasti z neuspehom in nadaljevati.

Na tej točki so zdaj pirati. Poskušajo nove reči, ker je videti, da stare ne delujejo prav dobro, in ker mora obstajati način, da se to izboljša. Poglejte si nagel napredek na kateremkoli od mnogih področij. Primerjajte leto 1600 z letom 1800 in našli boste malo razlik; od Shakespearja do Washingtona. Zaradi poskusov je bilo nekaj manjših razlik, a nobene radikalne spremembe. Še pred štiridesetimi leti je bil barven televizor inovacija, a danes imamo HD televizorje debeline 2 cm, z možnostjo 3D-pogleda in povezave z internetom in tudi tiste z ultravisoko resolucijo, ki so jih ravnokar naznanili. A tudi na tržišču s televizorji ni vse uspešno; Prestel, teletekst, laserski diski in Betamax so bili vsi uspešni izdelki (saj so delovali), ki so propadli.

Torej, res je, da bodo alfa geeki (in Pirati) naredili nekaj napak, trajalo bo nekaj časa in prišlo bo do neuspehov. A neuspehi niso tako zelo pomembni v primerjavi s končnim izdelkom. Ko pomislimo na Edisona, ne pomislimo na požig skednja, požar v vlaku ali skorajšnjo zastrupitev njegovega prijatelja Michaela Oatsa, ampak na električno svetlobo.
A, če vam to ni dovolj, vam lahko predlagam le, da upoštevate nasvet Shakespearja v obliki Škrata:

»Če vas sence smo užalile –
kaj, ko mislili bi si le,
da zadremali ste malo
in da se vam je sanjalo.
In ker šibkoumne marnje
škodijo še manj kot sanje,
žlahtniki, se ne jezite.
Boljši bomo: oprostite,
in obljubim, poštenjakar,
če nas taka sreča čaka,
da bo šlo brez godbe kačje,
bo prihodnjič vse drugače:
boljše! – ali laže Škrat.
Lahko noč, če greste spat.
Zaploska naj, kdor je prijatelj,
vse popravi Bratec Škratelj.«[1]

[1]: Shakespeare, William. Sen kresne noči. Prevod Milan Jesih. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1998.


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.