Vlada in SDS se strinjata: redarji rabijo širša pooblastila

Objavljeno v kategoriji Lokalna samouprava, Občinsko redarstvo, Peticija, Pravna država, Represivna pooblastila, Zakonodaja.

Prva obravnava je zaključena in poslanci so se večinsko odločili, da bodo novelo zakona o občinskem redarstvu podprli in nadaljevali s postopkom za širša redarska pooblastila.

Nekateri od njih celo priznavajo, da želijo občinske redarje spremeniti v “lokalno policijo”. V prevodu zakona celo uporabljajo besedno zvezo “local police”, javnost pa zavajajo, češ, da niso policisti.

Če želijo imeti več policistov, potem naj zaposlijo več le-teh in naj jih ne nadomeščajo z organom, ki je imel v osnovi povsem drugačen cilj. V kolikor pa so v vladi in na odgovornih ministrstvih zaznali potrebo po lokalno usmerjeni in organizirani policiji, naj se to javnosti in poslancem pove odkrito, potrebo in zakon za to pa naj dajo v javno razpravo. Tiho ‘siljenje’ občinskih redarjev, povsem drugega organa, ki že ima svojo specializirano funkcijo v tako vlogo nikakor ni primeren način reševanja problematike.

Dovolj je prikrivanja, skrivanja in zavajanja! Ministrstva in vlada naj nehata ovinkariti mimo javnosti z idejami, da je to le “usklajevanje z direktivami in akti EU” ter da v resnici “ničesar ne spreminjajo”. Z idejo, da zakonu dajejo le “kozmetične” popravke želijo zakriti dejstvo, da uradnemu organu povsem želijo spremeniti namen in razširiti njihove pristojnosti, ki so tokrat korak bližje policijskim!

Zaradi širših pooblastil lahko v prihodnosti pričakujemo veliko dodatnega dela policije zaradi pritožb v postopkih občinskih redarjev oz. sodišč zaradi potencialnih tožb proti postopkom “občinske policije”.

Poleg vsega navedenega jih ne moti niti dejstvo, da se ti na svoje delovno mesto pripravljajo eno leto in osem mesecev manj in to za povsem neskladne delovne naloge, ki ne vključujejo prisilnega pridržanja državljanov in državljank.

A upanja še ne smemo izgubiti. Predlog zdaj roma na odbor za notranje zadeve, ki je matično delovno telo, tam bodo poslanci najverjetneje predlagali amandmaje na novelo. Pirati upamo, da se bodo naše skrbi v tem postopku upoštevale in uveljavile, njihovo delo bomo tudi sami spremljali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Postani član Piratske stranke?

Za včlanitev je potrebno zgolj izpolniti pristopno izjavo in poravnati letno članarino.

Včlani se!