Danes ob 16.00 pred Parlament – Reci ne zmanjševanju varnosti, povečanju represije!

Objavljeno v kategoriji Človekove pravice, Demokracija, Občinsko redarstvo, Zakonodaja.

Jutri bo v Državnem zboru potekalo glasovanje o Zakonu o nalogah in pooblastilih policije ter Zakonu o občinskem redarstvu. Zato se danes v sklopu Skupine za varnost državljanov pred poslopjem Državnega zbora organizira protest s kulturno-umetniškem poudarkom.
Zakon o občinskem redarstvu, redarje prikrito spreminja v lokalno policijo brez da bi pri tem poskrbeli za ustrezno usposabljanje, na kar so zelo ostro opozorili tudi v Sindikatu občinskih redarjev:

1. Postopek sprejemanja ZORed-A je do občinskih redarjev diskriminatoren in nezakonit, celo ponižujoč. Resorno Ministrstvo za javno upravo je prvo, ki bi moralo spoštovati uzakonjene postopke socialnega partnerstva in od reprezentativnega sindikata pridobiti mnenje o predlogu zakona, ki posega v pravice iz dela, a tega niso storili.

4. Za izvajanje pooblastil za zadržanje oseb in uporabo prisilnih sredstev občinska redarstva niso pripravljena, občinski redarji pa to niso dovolj usposobljeni.

Takšna rokohitrska politika je v demokratičnih družbah nesprejemljiva in zahteva odziv.

Predlog novega zakona o nalogah in pooblastilih policije, prav tako uvaja nova represivna sredstva med drugim tudi brezpilotnih zrakoplovov, katerih uporaba je določena tako splošno da bo v praksi predstavljala masovni nadzor. Zakon pri novih tehnologijah ne predvideva nobenih varovalk in omejitev niti pri sami uporabi brezpilotnikov, niti glede uporabe in hranjenja pridobljenih podatkov.

To je za demokratično družbo nesprejemljivo. Vsak poseg v zasebnost posameznika mora imeti strogo določene pogoje in omejitve, drugače hitro preidemo v distopično družbo masovnega nadzora.

Pridružite se nam danes ob 16.00 pred Parlamentom in sporočite poslancem, da naj zakone zavrnejo. Predlagatelji pa naj začnejo znova in to z odkritim poskusom čimbolj široko vključujoče javne razprave, ki je tokrat manjkala. Takšni zakoni se ne smejo sprejemati po hitrem postopku saj lahko kvalitetne in strokovne zakone pripravimo le ob širšem sodelovanju zakonodajalcev, stroke in civilne družbe. Sodelovati je težko, vendar se splača.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Postani član Piratske stranke?

Za včlanitev je potrebno zgolj izpolniti pristopno izjavo in poravnati letno članarino.

Včlani se!