Odprto pismo ministru za kulturo ob slovenskem kulturnem prazniku

Objavljeno v kategoriji Demokracija, Kultura, Transparentnost, Zakonodaja.

»Preurejanje sedežnega reda na Titaniku ne pelje absolutno nikamor.«

Jurij Krpan (Galerija Kapelica), 6. 2. 2017 o novem predloga Zakona o javnem interesu na področju kulture (ZUJIK).

Spoštovani gospod Anton Peršak,

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bila Slovenija še mlada država in se je zaradi spremembe sistema moralo polje kulture in kulturne politike na novo prevrednotiti in postaviti na nove temelje. Takrat se je odvijala široka javna razprava o tem, kakšno kulturno politiko si želimo in na kakšen način naj se uredi polje kulture. Takrat ste v teh javnih razpravah tvorno sodelovali tudi sami, kot pisatelj, kulturnik in kot demokrat. Danes je ta kulturni model, kljub popravkom, ki jih je doživljal v zadnjem desetletju, preprosto zastarel.

Ko ste postali Minister za kulturo, smo od vas pričakovali natančno to: da boste odprli javno razpravo o kulturni politiki za 21. stoletje. Kultura je delo vseh kulturnikov, ne posameznika, zato moramo v javno razpravo vključiti prav vse zainteresirane akterje, ki so ali pustili ali pa ustvarjajo svoj pečat v slovenski kulturi. Primerno rešitev, ki bo izhodišče za pripravo novega zakona, kateri bo definiral kulturno politiko vsaj za naslednje desetletje, boste na drugačen način veliko težje izvedli na enako kvalitetni ravni. Kot pisatelj in politik ste v devetdesetih v takratni javni razpravi tvorno sodelovali, verjamemo, da zmorete to tudi sedaj!

Zato vas pozivamo, da pri pisanju predloga o zakonu o javnem interesu na področju kulture storite korak nazaj in začnete tam, kjer se za demokratično politiko spodobi, se pravi z javno razpravo, ki bo zajela vse zainteresirane strani in bo iskala dolgoročne rešitve, namesto rokohitrskih sprememb zakonodaje, ki praviloma prinesejo več slabega kot dobrega, a so na žalost postale modusi operandi sedanje politične “elite”!

Obenem vam ob slovenskem kulturnem prazniku, želimo uspešno delo v korist slovenske kulture!

Pirati

Pismo smo poslali na ministrstvo za kulturo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Postani član Piratske stranke?

Za včlanitev je potrebno zgolj izpolniti pristopno izjavo in poravnati letno članarino.

Včlani se!