Legalizacija ne poveča zlorabe konoplje med mladostniki

Objavljeno v kategoriji Konoplja, Legalizacija.

Pirati smo se včeraj udeležili novinarske konference nevladnih organizacij (Inštitut za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Inštitut Utrip v imenu Koalicije NVO za preprečevanje zasvojenosti, Inštitut za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj) na temo konoplje.

Veseli nas, da se je po vložitvi našega zakona končno razživela debata o konoplji in podpiramo vsakršne pobude, ki stremijo k zmanjšanju negativnih posledic konoplje. Nasploh podpiramo vsakršno pobudo, ki zagovarja z dejstvi in dokazi utemeljen pristop do drog in ki zagovarja informacije, ki morajo biti preverljive in znanstveno dokazane.

Vendar pa nas skrbi, da so si dotične nevladne organizacije, ki so novinarsko konferenco sklicale, nekatere znanstvene izsledke, ki jih omenjajo interpretirale prenaglo in premalo časa posvetile preverjanju virov.

V izjavi za javnost[1] so namreč zapisali:

»Znanost je jasna in možne posledice uvedbe novega zakona prav tako. Če bo konoplja z višjo vsebnostjo THCja (kanabis) legalizirana, bo poraba porastla, tudi med mladimi.«

Ob našem poizvedovanju so kot svoj vir za to izjavo navedli stran 4 naslednjega vira: https://learnaboutsam.org/wp-content/uploads/2016/11/SAM-report-on-CO-and-WA-issued-31-Oct-2016.pdf

Ob natančnem pregledu strani 4 je razvidno, da statistika iz zveznih držav Kolorado in Washington, ki naj bi potrjevala porast uporabe konoplje med mladostniki po legalizaciji, upošteva le rast med letoma 2011-2014.

Uporaba tega časovnega izhodišča je precej neustrezna, saj v Koloradu in Washingtonu dejanske legalizacije pred letom 2014 ni bilo. Washington in Kolorado sta konopljo na papirju sicer legalizirala 2012, a prve prodajalne s konopljo za rekreativne namene, ki pomenijo resnični začetek legalizacije, so se odprle šele leta 2014[2][3].

Upoštevajoč to dejstvo se zdi smotrneje upoštevati relevantnejši časovni okvir. Na našo srečo so za Kolorado in Washington dostopni podatki iz let 2014-2016[4], ki pa prikazujejo nasprotno situacijo: poraba konoplje med mladostniki se je po legalizaciji zmanjšala! V Koloradu je bilo to celo prvo zmanjšanje po letu 1994.

 

Glede na ton, ki so ga ubrale naštete nevladne organizacije v izjavi za javnost bi pričakovali, da bi se lastnih zahtev držali tudi sami. A vendar motiti se je človeško ― upamo le, da si niso na tovrstnih “argumentih” te nevladne organizacije ustvarile svojega negativnega mnenja do našega zakona, saj so naši cilji, kar se tiče politike do drog, ki temelji na dejstvih in dokazih ter zagovarjanja portugalskega modela dekriminalizacije, ki sicer problematiko v nasprotju s popolno legalizacijo IN regulacijo rešuje le delno, dokaj usklajeni.

Pirati

Viri:
[1]Spletna stran resni-ca.si in aplikacija Resni.ca nudita preverljive informacije o konoplji,
Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, 1.3.2018. Pridobljeno 2.3.2018 od: http://www.noexcuse.si/aktualno/spletna-stran-resni-ca-si-in-aplikacija-resni-ca-nudita-preverljive-informacije-o-konoplji-news
[2]Up Early and in Line for a Marijuana Milestone in Colorado, HEALY J., New York Times, 1.1.2014. Pridobljeno 2.3.2018 od: https://www.nytimes.com/2014/01/02/us/colorado-stores-throw-open-their-doors-to-pot-buyers.html
[3]Sales of Recreational Marijuana Begin in Washington State, KIRK J., New York Times, 8.7.2014. Pridobljeno 2.3.2018 od: https://www.nytimes.com/2014/07/09/us/washington-to-begin-sales-of-recreational-marijuana.html
[4]National Survey on Drug Use and Health:
Comparison of 2014-2015 and 2015-2016 Population Percentages, Substance Abuse and Mental Health Services Administration. Pridobljeno 2.3.2018 od:
https://www.samhsa.gov/data/sites/default/files/NSDUHsaeShortTermCHG2016/NSDUHsaeShortTermCHG2016.htm

4 komentarji na „Legalizacija ne poveča zlorabe konoplje med mladostniki”

 1. Torej tehnicno niso nic narobe povedali, samo vi imate novejse podatke? Kako bi pa v Sloveniji z legalizacijo preprecili prodajo mladoletnim, ko celo tobak in alkohol dobi v Sloveniji taka velika kolicina oseb?

 2. Oni trdijo da je legalizacija povzročila povečanje. Navajajo pa podatke iz pred legalizacije. Resnica je torej ravno obratna od tega kar zmotno navajajo.

 3. Mislim, da greste brez potrebe v senzacionalizme. Ce je to edini argument, ki ga imate, da nasprotujete njihovemu, potem nimate dosti. Zlagali se niso (torej ni neresnica, ali kot bi rekli oni ne-resni-ca, haha), po moje pa imajo prav, da se bo pri nas dvignilo, ce vemo da vsak klinac pri nas dobi alkohol in tobak, pa je dovoljeno od vedno. V Ameriki, ko sem bila, mi pri 36ih letih niso dali pive, ker nisem imela dokumenta – niti v pivnici niti v trgovini.

  Podpiram vaso pobudo po uporabi v zdravstvu in gospodarstvu, ampak legalizacija ne resi crnega trga. Kot sem brala, je tudi v Kolaradu crni trg ostal in mladi se vedno posegajo po poceni nelegalni drogi od tam, z visoko vsebnostjo THC, medtem ko je draga droga z nizko vsebnostjo prodajana legalno s strani zdaj preobrazenih bivsih dealerjev.

  Nekaj resnic sem prebrala tudi na http://www.resni-ca.si, in moram povedat, da fantje in dekleta ne govorijo neumnosti, ce damo seveda na stran star podatek, ki ste ga vi razkrili (ki tehnicno ni ne-resni-ca)

 4. Kot je povedal Rok, država je upoštevala podatke pred resnično legalizacijo.
  Ja seveda se je takrat med leti 2011 in 2014 dvignila uporaba konoplje pri mladostnikih ker so jo lahko kupili le na črnem trgu, rekreativno pa so jo lahko uporabljali legalno.

  Prodajalne konoplje za rekreativne namene pa imajo starostno omejitev. Zato se je po letu 2014 uporaba pri mladostnikih zmanjšala vendar najbrž v takem smislu, da je bilo nasploh več ljudi ki so uporabljali konopljo in so mladostniki postali manjšina.
  Definitivno pa mladostniki niso dobili konoplje v legalnih prodajalnah konoplje ampak od lokalnih dilerjev, česar pa nihče nemore preprečiti ker črni trg vedno bo, sploh če bo država nabila cene konoplje.

  Osebno bi raje kupovala marihuano v legalnih prodajalnah tudi če bi bilo dražje saj bi točno vedela katero vrsto kadim, da je bila vzgojena pravilno in prodana brez kakršnih koli dodatkov ki jih dilerji špricajo na vrhove.

  Glede uporabe pri mladostnikih pa še tole;
  To je slab izgovor ki ga je izjavila država, mladostnike naj kontrolirajo njihovi starši ki so za njih odgovorni.
  Mi odrasli uporabniki pa imamo vso pravico do uporabe tega zdravila, pa naj bo za rekreativno uporabo (oz. kot jaz temu pravim ko izbruhne kaksna gripa-preventivna uporaba), ali za rakave bolnike/epileptike (itd.) ki konopljo potrebujejo.
  Naj poskrbijo še za ozaveščanje starejše populacije o zdravih učinkih konoplje, saj je nekateri bolniki ne želijo jemati ker so jim mediji vsa ta leta prali možgane.
  Imam osebno izkušnjo; moj dedi se bori z rakom prostate, ni želel jemati hašišovega olja in ko ni mogel več odvajati vode (bil je na katetrih), z rokami se je tepel po prsih ker je bil jezen sam nase da je tako nemočen, nato smo ga prepričali da je probal z hašišovem oljem.
  Kaksne 2 meseca po tem so mu katetre odstranili, rak se je zaustavil, zdaj je spet srečen, no in včeraj je kidal sneg.
  Zahvala gre seveda Bitencu <3
  KONOPLJA ZDRAVI ZATO ZAUPAJ NARAVI!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Postani član Piratske stranke?

Za včlanitev je potrebno zgolj izpolniti pristopno izjavo in poravnati letno članarino.

Včlani se!