Odbor IMCO želi okrepiti pravico do popravila

Nova zmaga za pravico do popravila! Odbor Evropskega parlamenta za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) je sprejel popravke k Skupnim pravilom za spodbujanje popravljanja.¹

Evropski poslanci so predlogu dodali številne popravke, ki širijo pravico do popravila, med drugim s prepovedjo praks, ki otežujejo popravljanje naprav, ter z ukrepi za vzpostavitev dostopnih popravljalnic in zmanjšanje stroškov popravljanja.²

Posodobljen predlog bo vseboval naslednje določbe:

➡️ Informacije o popravilu in nadomestnih delih bodo odprto dostopne vsakomur. To pravilo bo veljalo za 10 kategorij izdelkov, ki jih pokrivajo pravila iz direktive o okoljski primernosti izdelkov.³

➡️ Proizvajalci izdelkov, ki sodijo v eno izmed 10 kategorij, bodo morali nadomestne dele ponuditi po razumni in nediskriminatorni ceni za celotno življenjsko obdobje izdelkov.

➡️ Prepovedane bodo metode omejevanja popravljivosti izdelkov; Izdelki ne bodo smeli biti načrtno zasnovani tako, da jih ne bo mogoče popraviti.

➡️ Zagotovljena bo pravica do izbire lastnega serviserja. Trenutno lahko proizvajalci zahtevajo, da njihove izdelke popravljajo le pooblaščeni servisi, v kolikor bo predlog sprejet, temu ne bo več tako.

➡️ Prioriteta v okviru garancij na izdelke bo popravljanje izdelkov, in ne njihova zamenjava. Popravila bodo morala biti izvedena v razumnem času, šele v nasprotnem primeru bo dovoljena zamenjava.

Bitka še ni povsem dobljena. Predlog mora v novi obliki podpreti celoten Evropski parlament na plenarnem zasedanju, nato pa bo o njem dokončno odločal Svet Evropske unije, ki ga tvorijo predstavniki vlad držav članic.

V imenu Vlade Republike Slovenije bo mnenje podalo Ministrstvo za pravosodje.

Ministrstvo in Vlado pozivamo, da podpreta pravico do popravila. S popravljanjem izdelkov, namesto z njihovo redno menjavo, se bo drastično znižala količina odpadkov, na boljšem pa bodo tudi potrošniki, ki jim načrtno kvarjenje izdelkov odžira dohodek.

¹ prt.si/rre11

² prt.si/imcorr

³ prt.si/ecodsgn