Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Spoznaj nosilca enote Celje: Jure Trbič

29. junij, 2014 (nazadnje posodobljeno: 7. maj, 2018)
Objavljeno v kategoriji: Volitve DZ 2014
Kandidat za volitve v državni zbor, Jure Trbič
foto: fotokru.com

Vsak dan se nam je za državnozborske volitve 2014 predstavil en nosilec oz. nosilka liste. Tokrat predstavljamo nosilca liste VE5 – Celje. Jutri nadaljujemo z našim predsednikom in nosilcem VE6 – Novo Mesto, Rokom Deželakom.

Ime in priimek
Jure Trbič
Datum rojstva
27. 7. 1983
Izobrazba
diplomant upravnih ved
Poklic
strokovni vodja zavoda
Volilna enota
VE5 – Celje
Okraji
Celje I, Celje II
Twitter
@PiratJure

Na kaj se bom osredotočil po izvolitvi?

  • na sistemsko izboljšanje stanja ekonomsko deprivilegiranih skupin,
  • na izboljšanje javne uprave,
  • na vprašanja kulturne in verske politike,
  • na poenostavitev poslovanja mladim podjetnikom in
  • na čim večjo transparentnost delovanja nosilcev javnih funkcij.

Rojen in odrasel sem v Kranju, kasneje pa sem se preselil malce višje po zemljevidu in našel dom tik pod Alpami, v Begunjah na Gorenjskem. Po končani gimnaziji sem šel študirat, vendar sem študij opustil zaradi osebnih razlogov in se zaposlil na Pošti Slovenije. Ker mi radovednost ni dala miru, sem ob delu vpisal nov študij in ga dokončal. Zdaj s študijem nadaljujem na podiplomski stopnji, saj znanja ni nikoli preveč.
Iz poštnih voda sem zaplul v prodajne, kjer sem preživel več let. Z izjemo tega obdobja pa sem opravljal kopico različnih, t.i. prekernih del, večinoma »preko študenta« in z avtorskimi pogodbami. Izkusil sem delo točaja, organizatorja kulturnih dogodkov, pisca člankov, hlevskega delavca, učitelja podjetništva, dela za strojem v proizvodnji, izterjevalca dolgov, predstavnika za javnost in še bi se dalo naštevati. Kar sem doživel sam in izvedel iz pogovorov s sodelavci z vseh teh področij, me je pretreslo in zaznamovalo – to niso bile rožnate reči.

Življenje me je tako napeljalo k družbeni aktivnosti. Na pasivnost gledam skozi lečo znanega reka:

Vse kar je potrebno za zmago zla, je, da dobri ljudje ne storijo ničesar.
– Edmund Burke

Deloma zaradi vseh okoliščin, deloma zaradi svojega znanja in želje po uporabi le tega smo leta 2012 ustanovili zasebni zavod, kjer ljudem pomagamo reševati upravne težave. V tem zavodu delava oba z ženo in se trudiva, počasi a vztrajno, spreminjati naš zbirokratizirani svet na boljše.

V prostem času se najraje družim z ljudmi in pogovarjam, preživljam čas v naravi, dobro jem in rad kaj preberem. Najboljši občutek mi daje zavest, da pomagaš sočloveku, najsi bo to le z drobno pozornostjo, ali kako drugače.

Ko sem naletel na idejo Piratske stranke kot take (že 2006, ko so se formirali na Švedskem), mi je zadeva hitro padla v oči. Spremljal sem lokalno sceno in tako pomladi 2012 prvič obiskal sestanek, kjer sem videl, da so tam prisotni ljudje, s katerim bi se verjetno dalo sodelovati. Nisem se motil in še bolje je. Po branju vsebine, ki stoji za to idejo, sem si rekel – saj jaz sem, Pirat! Trudim se dosegati piratske standarde in poskušal bom še naprej.

Vprašanja, kot sta zakaj imamo državo in kaj sta smisel in namen (upravnega) sistema, so me vedno zanimala, kar deloma pojasnjuje smer študija in vstop v politične vode. Za plutje po slednjih pa ni boljšega načina od vkrcanja na piratsko barko – barko z najmanj luknjami in največ iskrenimi, mladimi ljudmi, ki sodelovanja ne vidijo kot nekaj slabega ali absolutnega, temveč kot pot, kako skupaj z drugimi na kulturen in demokratičen način doseči nek minimalni standard družbene sprejemljivosti.

Verjamem, da mora biti država abstraktna zadeva, ki jo nosimo v duhu in ki obstaja zato, da ščiti naše pravice in svoboščine, in ne konkretna težava, ki nam stoji na poti do uspeha. Da pa bo resnično tako, se bomo trudili Piratke in Pirati – z vašo pomočjo, seveda –, saj brez transparentnega delovanja državnega aparata, nadzora aktivnih državljanov in priznanja napak politike ter učenja iz njih ni moč pričakovati prave države na katero bomo lahko vsi ponosni.

Zakaj voliti Pirate?

  • Ker razumemo politiko kot orodje reprogramiranja družbene kode.
  • Ker danes na podlago preteklosti ljudi, ne ideologij, rišemo sliko naše prihodnosti.
  • Ker tukaj in zdaj delimo in množimo kulturo, znanje, veselje, ljubezen.
  • Ker nas ne vabijo, mi pridemo!

Moč kvari, absolutna moč kvari absolutno.
– Lord Acton


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.