Molk o vladavini prava

Molk o vladavini prava

Predsednik vlade Robert Golob poslancem Evropskega parlamenta ni želel odgovoriti na vprašanja v zvezi s stanjem vladavine prava v Sloveniji in političnim vmešavanjem v policijo.

Danes, 13. decembra, je premier Robert Golob nagovoril poslance Evropskega parlamenta. Večina njegovega nagovora je bila namenjena zelenemu prehodu in energetiki (pri čemer je povsem izpustil jedrsko energijo), nagovoru pa so sledila številna vprašanja evroposlancev.

Nedavni odstop Tatjane Bobnar s položaja ministrice za notranje zadeve in medsebojno obračunavanje vladnih funkcionarjev v medijih je razgalilo apetite nove vlade po političnem vmešavanju v policijo.¹

Piratski evroposlanec Mikulaš Peksa je zato slovenskemu predsedniku vlade zastavil vprašanje v zvezi z zaščito vladavine prava v Sloveniji, gledano z vidika neodvisnosti policije in drugih varnostnih struktur, saj imajo le te vpliv na delovanje pravosodnega sistema.

Premier na to in številna druga vprašanja, vezana na isto tematiko, ni želel odgovoriti, kar je obrazložil z utemeljitvijo, da gre za zadeve, ki se ne tičejo Evropskega parlamenta, s čimer je dodatno pokazal svoje nerazumevanje politike, tokrat na evropskem nivoju.

Pogoj vladavine prava je mehanizem, ki so ga evropske institucije v času epidemije oblikovale, da bi z njim zaščitile skupna evropska sredstva pred sistematičnimi zlorabami v posameznih državah članicah. Ta pogoj je npr. razlog, da je EU Madžarski zamrznila kar 6,3 milijarde evrov sredstev.²

Možnost pogojevanja evropskih sredstev z delovanjem pravne države v posamezni državi članici daje poslancem Evropskega parlamenta podlago, da na lastno pest preiskujejo morebitne zlorabe in o tem poročajo. Pod drobnogledom so sistemi javnega naročanja, učinkovitost pravosodja, boj proti korupciji in podobno, skratka vse, kar lahko škoduje evropskemu proračunu.

Lansko leto je Slovenijo obiskala posebna odprava Evropskega parlamenta, ki je preiskovala politične pritiske zoper Slovensko tiskovno agencijo, RTV Slovenija in nekatere druge institucije. Evroposlanci so skozi analizo pogovorov s številnimi ključnimi akterji sestavili poročilo, kritično do ravnanj takratne vlade, predvsem zaradi nefinanciranja STA.

Vpliv izvršne oblasti na delovanje policije je potrebno odpraviti. Popolna depolitizacija in profesionalizacija policije sta procesa, ki ju bo nova vlada morala pričeti resno izvajati, v nasprotnem primeru se bo odprlo novo okno za zlorabe pravne države, pa tudi javnih sredstev.

Celoten nagovor je dostopen na povezavi: prt.si/plengolb

(Od 10:50:00 se nagovor prične, vprašanje Mikulaša Pekse traja od 12:00:45 do 12:02:00.)

¹ prt.si/polsvarc

² prt.si/hu63bil