Kako razložimo nevtralnost interneta?

Objavljeno v kategoriji Infrastruktura, Nevtralnost interneta, Tehnologija, Telekom Slovenije, Zakonodaja, Znanost. Oznake:

Vir: Rick Falkvinge , Prevod: Pirat

Ponovno se razglablja o pojmu, ki je mnogim dandanes še vedno uganka: nevtralnost interneta. Pomembno je, da vsi razumemo, zakaj je le-ta tako pomembna. Namesto, da se stvar razlaga v (pogosto laikom neznanih) tehničnih terminih in izrazih je veliko bolje potegniti vzporednice, kako bi bilo, če nevtralnosti ne bi imeli na drugih področjih – velikokrat so omenjene ceste, a meni se zdi, da je elektrika veliko boljši primer za pomoč pri razumevanju.

Predstavljajte si, da popolnoma vse vaše električne naprave delujejo le z enim ponudnikom elektrike. Televizija, računalnik, hladilnik, pomivalni stroj, žarnice… vse, kar za delovanje potrebuje elektriko.

V tem primeru menjava na bolj ugodnega ponudnika elektrike postane neverjetno draga – zamenjati je potrebno vse električne naprave. Popolnoma vse. Cena menjave vseh naprav bi bila ovirajoča. Tako bi vam vaš trenutni dobavitelj električne energije lahko praktično neomejeno višal stroške, vsaj dokler te nebi presegali vrednosti vseh vaših električnih naprav.

In seveda, vaš ponudnik bi bil edini, ki prodaja naprave kompatibilne z njihovim električnim omrežjem. Tako bi bili brez izbire – nič več Samsung, LG, Bosch… Le naprave, kompatibilne z el. omrežjem vašega ponudnika. Brez konkurence ni pomembna kakovost naprav, zato bi brez problema prodajali naprave neprimerljivo nižje kakovosti kot so te, ki jih imamo na izbiro danes.

Zato je nevtralnost interneta pomembna!

Če si takšno poslovanje lahko privošči eno podjetje, bodo vsa druga sledila, če je majhno število ponudnikov (kar pa drži tako za ponudnike elektrike kot interneta). Tako se omogoči podjetjem, da znižajo standarde in hkrati dvignejo cene. Ne zaradi potrebe, temveč zaradi pohlepa.

Scenarij z elektriko ni izmišljen.

Nekoč je bilo točno tako – vsak dobavitelj elektrike je omogočal le delovanje njihovih električnih naprav!

Danes smo navajeni, da si nekatere industrije takšno prakso lahko privoščijo in druge ne (ceste, elektrika, plin…) ter da je situacija nekako naravna. Ampak ni bilo vedno tako. V zgodnjih začetkih električne industrije sta tekmovali podjetji Edisona in Tesle, naprave pa so bile narejene izključno za eno omrežje ali drugo.

Zato potrebujemo nevtralnost interneta, zato potrebujemo nevtralnost katerekoli infrastrukture!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Postani član Piratske stranke?

Za včlanitev je potrebno zgolj izpolniti pristopno izjavo in poravnati letno članarino.

Včlani se!