Vse izjave

Zmaga za nevtralnost interneta v Evropi

30. avgust, 2016 (nazadnje posodobljeno: 22. april, 2018)

Uspelo nam je! S skupnimi močmi smo evropskemu regulatorju elektronskih komunikacij (BEREC) dopovedali, da je nevtralnost interneta v Evropi ključna!

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Svoboden, nevtralen in hiter internet
Objavljeno v kategoriji: Demokracija, Evropska Unija, Nevtralnost interneta, Zakonodaja

 

Regulator BEREC je objavil smernice za spoštovanje evropske regulacije nevtralnosti interneta.

BEREC je ZA nevtralnost interneta!

To je nepredstavljiva zmaga za Evropejke in Evropejce, društva, države in podjetja, ki smo se postavili v bran nevtralnosti interneta v Evropi. Nepopustljivo smo zahtevali, da naj Evropska Unija spoštuje temelje nevtralnega interneta in preprečili telekomunikacijskim lobijem, da bi zakon skrojili v svoj prid.

Opozoriti moramo, da tega žal nismo preprečili že na ravni Evropskega Parlamenta z digitalnim Komisarjem Günther Oettingerjem na čelu, ki so preslišali klic po spoštovanju nevtralnosti interneta v evropskem kiberprostoru ampak nam je to uspelo šele tik pred uveljavitvijo zakonodaje v prakso pri evropskemu regulatorju digitalnih komunikacij (BEREC).

Natančna razlaga in definicija pravil s strani regulatorja BEREC bo preprečila zlorabo zakonodaje s strani telekomunikacijskih operaterjev na najbolj kritičnih točkah (nič specializiranih storitev, brez internetnih ‘dvopasovnic’) . Pozorni pa bomo morali ostati pri obravnavi ‘zero-rating‘ prakse, ki pa jih bodo razsojali od primera do primera. Problematična praksa, ki jo napredna slovenska zakonodaja že ureja v prid uporabnikov, katero bomo še morali urediti na evropskem nivoju.

Trdo delo Piratov in naših podpornikov je zopet obrodilo sadove. Z našo podporo (in pritiskom) se je Slovenija v Evropskem Parlamentu odločno postavila v bran nevtralnosti interneta. Že pred glasovanjem smo s pomočjo ministrice Dr. Maje Makovec Brenčič jasno in glasno povedali, da je nevtralnost interneta Sloveniji pomembna in pri tem ne odstopamo od standardov, ki smo jih postavili v Zakonu o elektronskih komunikacijah!

Danes je dan za praznovanje in dan, ko se zahvalimo prav vsem, ki so skupaj s Pirati prisostvovali k bitki za ohranitev nevtralnosti interneta v Evropi. Hvala vsem, ki ste skupaj z nami opozarjali tiste, ki so bili vpleteni v odločevalne procese, kako pomembno nam je, da ohranimo nevtralen in konkurenčen internet!

A še naprej moramo ostati pozorni

Nenazadnje pa bomo morali še naprej obdržati oči na pecljih, saj se vsake toliko časa pojavi nevešč politik ali monopola željno podjetje, ki bi se nadejalo trenutno situacijo obrniti v svoj prid. Zmagali smo bitko, a vojna za nevtralnost interneta še ni končana.