Vse izjave

Zakaj je Slovenija glasovala proti davčni preglednosti multinacionalk?

17. december, 2019 (nazadnje posodobljeno: 2. julij, 2020)
Objavljeno v kategoriji: Evropska Unija

12 evropskih držav, vključno s Slovenijo, je nedavno glasovalo proti sprejetju direktive, ki bi korporacije z več kot 750 milijonov evrov prihodkov zavezala k poročanju ustvarjenih dobičkov v vsaki članici, ter tako preprečila izogibanje davkom s selitvijo sedežev v države z nižjimi davčnimi stopnjami. Trenutno se korporacije tako izognejo plačilu davkov v višini 50-70 milijard evrov letno.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je kot razlog za glasovanje proti navedlo potencialno škodo, ki bi jo direktiva lahko povzročila slovenskim podjetjem. Podjetij s prihodki nad predlaganim 750 milijonskim pragom imamo v Sloveniji zgolj 11, naša 19% davčna stopnja pa niti enemu od podjetij ne prinaša konkurenčne prednosti pred drugimi državami, zato lahko zaključimo, da je ta izgovor popolnoma neutemeljen.

Drug izgovor ministrstva pa je slaba pravna podlaga direktive, saj naj bi zanjo bil bolj primeren 115. člen pogodbe o delovanju EU, ki ureja davčne osnove, medtem ko je evropska komisija direktivo predlagala na osnovi 50. člena, ki omogoča poenoteno regulacijo podjetij.

Komisijino izbiro 50. člena je podprl pravni odbor evropskega parlamenta, na “slabo pravno podlago” pa se je skupina 12 držav obesila zadnji trenutek pred glasovanjem. Tako je več kot razvidno, da ne gre za nič drugega kot poskus zakamufliranja resničnih razlogov.